Solidaritatea Sanitară: Joi, încep negocierile pentru eliberarea medicilor din șerbia sistemului neo-feudal

27 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Solidaritatea Sanitară: Joi, încep negocierile pentru  eliberarea medicilor din șerbia sistemului neo-feudal


În comunicat se mai precizează: Solicităm medicilor care susțin revendicările noastre să continue semnarea Petiției pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi. Le recomandăm să nu se lase prinși în capcana creată de guvernanți pe modelul „Dezbină și stăpânește!”: în calitate de inițiatori ai protestului nu vom permite deturnarea lui cu ajutorul unor eventuale „organizații de buzunar”, care nu sunt abilitate de lege pentru negocieri la acest nivel, pregătite să achieseze la încălcarea drepturilor medicilor.
Ne menținem în continuare recomandarea transmisă medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă pentru gărzile suplimentare contractului de bază dacă în ele nu le sunt prevăzutetoate drepturile.
Reamintim că solicitările ce stau la baza protestului prevăd acordarea unor drepturi legale, la care medicii au deja dreptul, așa cum am demonstrat-o public, fiind însă privați de ele în mod sistematic de către guvernanți, ca parte a unei strategii mai ample de umilire a medicilor. Esența acestui protest o constituie statutul medicului în societate și în fața guvernanților, acesta fiind momentul eliberării de obligațiile ilegale care i-au transformat în șerbii unui sistem neo-feudal.

Peste 63 de ore, săptămânal

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat o petiție online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, semnată până miercuri la prânz de peste 3.000 de medici, în condiţiile în care, potrivit unui studiu realizat de federaţie, doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză.

Potrivit unui studiu, comandat de Federația Solidaritatea Sanitară, media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru şi orele de gardă) este de 33 ore (78% dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30% dintre respondenţi au muncit continuu mai mult de 33 de ore).
Același studiu, efectuat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea”, pe baza unui chestionar la care au răspuns 1.032 de medici, mai arată că 33,7% dintre medici lucrează, săptămânal, peste 63 de ore.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră