Paradox: Medicamente anti-cancer bune, sigure, care lipsesc pentru că au un singur defect: sunt ieftine!

21 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Paradox: Medicamente anti-cancer bune, sigure, care lipsesc pentru că au un singur defect: sunt ieftine!


„Este bun, sigur, dar are un defect: este ieftin, spune medicul specialist oncolog Florin Băcanu despre acest medicament care, la ora actuală, lipseşte cu desăvârşire. Nu este scump. De fapt, aici este paradoxul şi nodul problemei: preţul este în jur de 10 euro.

După ce bântuie prin toate farmaciile, pacientele încep să dea sfoară în ţară şi chiar peste graniţă, în Bulgaria, în Ungaria... Fenomenul nu-i unul nou. În urmă cu câţiva ani, pe un fond asemănător, chiar exista o firmă pe la Arad, care, în baza reţetei, aducea din Ungaria şi livra la domiciliul pacientului medicamentul cu pricina. Adresa firmei salvatoare era afişată în holurilor unor cabinete şi se răspândea de la pacient la pacient.

Unele paciente susţin că lipsa tamoxifenului este consecinţa problemelor de la linia de producţie din Austria şi că abia în septembrie aceasta se va relua. Tamoxifenul nu are un echivalent identic. Este un medicament care şi-a dovedit eficienţa, cu care pacientele s-a obişnuit, îi cunosc efectele adverse... Este cel mai prescris medicament din hormo-terapia pentru aproape 80% din receptorii hormono-pozitivi în cancerul mamar.

Medicul Florin Băcanu spune că, evident, va prescrie pacientelor un medicament din aceeaşi clasă, care, cu certitudine, este mai scump. Asta e! Mai bine scump, decât ieftin şi bun!
În memoriul pe care Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer, l-a depus, recent, la Ministerul Sănătăţii, avertizează că bolnavii de cancer nu-şi pot începe sau continua tratamentele deoarece de pe piaţă lipsesc 10 medicamente prescrise în diferite forme de cancer. Este vorba de şase medicamente pentru afecţiuni hematologice, esenţiale, care, culmea, şi ele au acelaşi defect: sunt ieftine. Şi mai lipsesc patru medicamente pentru tumori solide.

În legătură cu tamoxifenul, prescris pacientelor post-mastectomie, Cezar Irimia, subliniază că, în ţara noastră, peste 15.000 de femei fac tratament cu acest medicament. Tratamentul este între 3 şi 10 ani. Fără acest medicament, „există riscul de recidivă şi atunci costurile se vor tripla, există riscul micşorării speranţei de viaţă”, subliniază Cezar Irimia.

Printre cauzele depistate de Cezar Irimia şi menţionate în memoriul depus la Ministerul Sănătăţii sunt: lipsa prospectului în limb română deşi medicamentele au ajuns la Unifarm şi din nou...preţul! Evident, acestea sunt motivaţii criminale, în condiţiile în care şasele la viaţă ale unor bolnavi de cancer scad pentru că nu au aceste medicamente... ieftine!

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră