O veste bună dacă vin rușii: poți să îți cumperi un tanc sovietic T-72 la prețul unui BMW seria 3

19 Iun 2015
O veste bună dacă vin rușii: poți să îți cumperi un tanc sovietic T-72 la prețul unui BMW seria 3
Poate că nu ai bani să îți iei unul nou, dar unul uzat, extrem de uzat s-ar putea să ți-l permiți. Wired.com susține că, la prețul de 50.000 de dolari poți achiziționa un T-72 sovietic de 45 de tone.

Armatele din Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia au vândut și vând în continuare tancurile sovietice rămase în spatele Cortinei de Fier. Țările din Estul Europei nu mai au nevoie de ele, pentru că trebuie să facă loc armamentului conform cerințelor NATO

„Aceste lucruri au fost cumpărate la prețuri ridicole de la armată, mai ales dacă ai cunoscut pe cine trebuie”, povestește Vojtech Svoboda de la Mortar Investments, o companie din Cehia care se ocupă cu comercializarea vehiculelor sau armamentului din fostul bloc comunist. Tot el recunoaște că o bună parte din vehiculele care figurau drept fier vechi, au fost. De fapt funcționale.
Astfel de companii ca Mortar Investments sunt cu zecile în Cehia. Oferă, de fapt, la vânzare o mică armată. Găsești aici de toate: elicoptere de atac, avioane cu reacție Mig, vehicule amfibie, vehicule blindate, camioane lansatoare de rachete și, bineînțeles, tancuri.

Cât privește tancurile, de exemplu, ai de unde alege: este disponibilă toată gama – de la primele tancuri sovietice T-55 sau T-64, la mai modernele T-72 sau chiar T-80.

La 50.000 de dolari poți lua un T-72. Dacă vrei ca cineva să îi facă „revizia”, să înlocuiască piesele uzate și consumabilele, să fie vopsit, adaugi alți 30.000 de dolari și o să îl ai ca scos din cutie. După care, dacă ești un colecționar american poți să îl trimiti peste ocean cu vaporul. Alți 20.000 de dolari.

Sau poate vrei să îl păstrezi ân Europa. Cine știe. Poate vei avea nevoie...


 

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră