Vot în plen pentru reținerea și arestarea lui Ion Ochi. Deputatul află dacă rămâne fără imunitate

29 Apr 2015
Vot în plen pentru reținerea și arestarea lui Ion Ochi. Deputatul află dacă rămâne fără imunitate
Deputații dezbat și se vor pronunța astăzi, prin vot secret cu bile, asupra cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului PSD Ion Ochi. Votul de astăzi vine după ce comisia juridică a Camerei Deputaților a dat luni aviz favorabil solicitării DNA. 
 
Ion Ochi a declarat însă că faptele de care îl acuză DNA s-au petrecut în 2011 și au constituit obiectul unui dosar pentru care procurorii au dat deja o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale.
 
"Dreptatea, din punctul meu de vedere și după tezele celor care s-au pronunțat asupra dreptății, este un raport de conveniență între lucruri care nu se schimbă, indiferent de cei care stau în spatele lucrurilor, și cei care analizează lucrurile, indiferent de timpul la care le analizează. Este vorba de niște fapte pe care noi, din Consiliul Județean, le-am făcut în 2011, care au constituit obiectul unui dosar de cercetare penală, s-a pronunțat DNA. Nu au apărut elemente noi în acest dosar, nu sunt fapte pe care să le fi făcut după plecarea mea de la Consiliul Județean care să motiveze în vreun fel reținerea sau arestarea", a spus Ochi, potrivit Agerpres.
 
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea președintelui Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Ion Ochi, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov la data faptelor, pentru luare de mită și abuz în serviciu în formă continuată. Cererea DNA a ajuns la Camera Deputaților pe 21 aprilie.
 
Ion Ochi a declarat în aceeași zi că, în momentul în care la Camera Deputaților se va pune pe ordinea de zi cererea trimisă de procurorul general ministrului Justiției pentru încuviințarea reținerii și arestării sale preventive, le va cere tuturor colegilor să voteze în unanimitate această cerere.
 
Potrivit unui comunicat al DNA, în a doua jumătate a anului 2011, fără respectarea prevederilor OUG 34/2006 privind achizițiile publice, Ion Ochi, în calitate de vicepreședinte CJ Brașov, a convenit cu Nica Cristian Dorin ca firma acestuia să execute lucrări de reparații ale unui drum județean, urmărind obținerea de foloase materiale necuvenite, precum și de capital electoral pentru alegerile din toamna lui 2012, în urma cărora a și devenit deputat. DNA a reținut că, prin acest mecanism, firma beneficiară a contractului de lucrări publice a obținut un folos necuvenit în valoare de peste 2,5 milioane lei, sumă care reprezintă totodată prejudiciu pentru CJ Brașov.

În referatul prin care procurorii DNA au solicitat încuviințarea pentru reținerea și arestarea preventivă a parlamentarului social-democrat, se susține faptul că deputatul Ion Ochi prezintă pericol public, deoarece și-a construit în mediul politic și de afaceri imaginea de persoană de neatins, aflată deasupra legii. (V.M.)

Alte stiri din Politic

Ultima oră