UPDATE. Consultări la Cotroceni. Mihai Tudose (PSD) şi Siegfried Mureşan (PMP), propuşi pentru postul de premier

26 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Consultări la Cotroceni. Mihai Tudose (PSD) şi Siegfried Mureşan (PMP), propuşi pentru postul de premier Galerie foto (5)

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele politice parlamentare pentru desemnarea unui nou premier au început luni, la Palatul Cotroceni. Primii care vor intra la discuţii sunt reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE, care îl vor propune pe Mihai Tudose. 

UPDATE. Preşedintele Iohannis va da declaraţii presei, la ora 20.00, la Palatul Cotroceni.

UPDATE. Consultările privind desemnarea unui nou premier s-au încheiat, odată cu discuţiile cu grupul minorităţilor naţionale. Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a declarat că parlamentarii vor aştepta decizia şefului statului privind premierul, urmând să decidă atunci cum vom acţiona în Parlament, însă probabil vor vota "neunitar", aşa cum au făcut şi la moţiunea de cenzură.

UPDATE. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat după consultările cu preşedintele Iohannis, că Uniunea nu va propune premier. "Majoritatea are dreptul de a propune un guvern (...) și de a guverna. (...) Noi nu avem nicio propunere de premier, fiindcă nu facem parte din majoritate și nu se pune problema să intrăm în coaliție să facem parte din Executiv", a declarat Kelemen Hunor. El a mai spus că  UDMR va purta discuţii şi cu celelalte partide politice în următoarele zile. Liderul UDMR nu exclude o discuţie şi cu Traian Băsescu, dar a adăugat că "e mai dificilă orice discuţie cu dânsul".

UPDATE. La consultările cu preşedintele Iohannis, delegaţia PMP, formată din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Dorel Onaca şi Dorin Bădulescu, l-a propus pentru postul de premier pe europarlamentarul Siegfried Mureşan. Băsescu l-a comparat pe Mureşan cu premierul canadian Justin Trudeau şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron. De altfel, la începutul discuţiilor cu Iohannis, Băsescu i-a spus zâmbind şefului statului: "Să nu aveţi speranţa că eu nu am o propunere".

UPDATE. Liderul interimar al USR, Elek Levente, a declarat, după consultări, că partidul este dispus să susţină un guvern non-PSD, în anumite condiţii. “Suntem dispusi să susţinem un guvern non-PSD, cu anumite condiţii. Condiţiile pe care noi le impunem sunt continuarea luptei anticorupţie, nominalizarea unui ministru la Justiţiei din partea USR sau din afara USR, care să garanteze că nu se atinge nimeni de justiţie şi modificarea legii electorale, respectiv alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Elek Levente. 

UPDATE. Consultările cu PNL s-au încheiat, urmează USR. Liderul PNL, Ludovic Orban, a reafirmat că liberalii nu vor vota un guvern din care face parte PSD şi a admis că, în urma calculelor legate de ponderea parlamentară, "suntem departe de şansa de a construi o majoritate."

UPDATE. Au început consultările cu delegaţia PNL. Liberalii nu vor propune un candidat pentru postul de premier, conform unor surse din partid. PNL este reprezentat de președintele partidului, Ludovic Orban, și de cei patru prim-vicepreședinți — Raluca Turcan, Mircea Hava, Ilie Bolojan și Iulian Dumitrescu.

UPDATE. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au stat la consultări doar 15 minute, deşi aveau la dispoziţie o oră. Cei doi lideri PSD-ALDE nu au făcut declaraţii în faţa presei la finalul consultărilor, aşa cum se obişnuieşte. La finalul consultărilor cu toate partidele parlamentare este aşteptat ca preşedintele Iohannis să facă declaraţii de presă.

UPDATE. Deşi la consultări fiecare partid/formaţiune putea merge cu o delegaţie de maxim 5 membri, PSD-ALDE vor fi reprezentate doar de liderii Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, conform news.ro.

 

***************************************************************************************

Preşedintele Klaus Iohannis le-a a trimis joi, o scrisoare liderilor  partidelor și formațiunilor politice parlamentare prin care îi invită oficial la consultări, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. La aceste consultări, şeful statului nu a mai repetat greşeala din decembrie anul trecut când, iniţial, a chemat separat PSD şi ALDE la consultări, deşi cele două partide încheiaseră un protocol de colaborare după alegerile parlamentare.

Liderul PSD Liviu Dragnea a convocat CExN al PSD, luni, la ora 10.30, la Palatul Parlamentului. În şedinţă urmează să fie stabilită propunerea de premier cu care PSD şi ALDE se vor prezenta la consultările de la Cotroceni, au declarat pentru Mediafax surse din partid.Propunerea de premier va fi discutată şi în şedinţa grupurile parlamentare, convocată după CExN.

Programul consultărilor de luni, 26 iunie, va fi următorul:
• Ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
• Ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
• Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
• Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
• Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

În decembrie anul trecut, inţial, la consultările pentru desemnarea premierului, PSD şi ALDE au fost chemate separat, în zile diferite, preşedintele ţinând cont de procentul obţinut de fiecare partid parlamentar la alegeri.

După ce liderii celor două partide i-au cerut preşedintelui să le cheme împreună deoarece au încheiat un protocol de colaborare, Iohannis s-a conformat şi a modificat programul consultărilor.

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră