UPDATE. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă

08 Feb 2017
UPDATE. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR împotriva Guvernului Grindeanu a fost dezbătută şi votată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit Agerpres.

UPDATE 15.36 Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă, S-au înregistrat 168 de voturi în favoarea moțiunii, opt împotrivă și 33 de voturi nule.

UPDATE  14.40 A început votul la moţiunea de cenzură. Votul este secret, cu bile. Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. PNL, USR şi PMP, iniţiatorii şi susţinătorii moţiunii, au împreună 168 de parlamentari. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură e nevoie de cel puţin 233 de voturi pentru.

UPDATE  14.35  PSD şi ALDE au anunţat că rămân în sală pentru asigurarea cvorumului, dar nu vor vota. Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a anunţat la rândul său că o parte dintre deputaţii grupului vor vota în favoarea moțiunii, iar o parte împotriva ei. 

UPDATE 14.30 Liderul PMP, Traian Băsescu, şi-a început discursul avertizând că va face notă discordanţă faţă de toţi vorbitorii. El i-a invitat pe parlamentari să citească cu atenţie deciziile CCR privind abuzul în serviciu. De asemenea, el i-a întrebat pe parlamentari dacă ştiu de existenţa Legii 365/2004 şi ce prevede. A răspuns tot el: Legea a fost votată de dumneavoastră în 2004 şi prevede că infracţiunea de abuz trebuie să îndeplinească trei condiţii: intenţie, folos necuvenit şi încălcarea legii. "Arătaţi-mi unde sunt îndeplinite cele 3 condiţii ale unei convenţii pe care România a ratificat-o de 13 ani", a cerut Băsescu. El a mai spus că definiţia abuzului în serviciu poate deveni un instrument de control al oamenilor politici şi, ca atare, nu trebuie permise instrumente care să permită abuzul. În ciuda acestui discurs, Băsescu a anunţat că PMP va vota pentru moţiune.

UPDATE 14.15  Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-a adresat în mod special liberalilor, iniţiatorii moţiunii. Şi le-a amintit de corupţia din instituţiile de forţă, ilustrând-o cu exemple precum demisia adjunctului SRI, Florian Coldea şi vacanţele sale exotice, implicarea şefei DNA, Codruţa Kovesi, în acest scandal, casele preşedintelui Iohannis şi refuzul acestuia de a returna banii obţinuţi din chirii sau cazul Marianei Rarinca. "PNL a pierdut alegerile cu un scor ruşinos.Este decizia dvs. dacă veţi mărşălui cu multă veselie către pieire. Sunt convins că moţiunea va fi respinsă. Drumul înainte trebuie să fie de construcţie, de responsabilitate, de dialog. Invit pe preşedintele Camerei să demarăm cât mai repede discuţiile cu partidele politice, mediul civil, să arătăm că România vorbeşte şi nu urăşte, o Românie a dialogului", a susţinut Tăriceanu, arătând că PSD şi ALDE au facut un pas înapoi pentru a nu accentua destabilizarea României, în timp ce PNL, USR şi preşedintele Iohannis, nu.

UPDATE 14.00.  Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că e din ce în ce mai greu să spui că există stat de drept în România, şi nu doar din 31 ianuarie, când a fost adoptată ordonanţa de modificare a codurilor penale. În opinia sa, de ani buni Romania nu e guvernată şi din când în când pare neguvernabilă, Parlamentul nu legiferează, puterea legislativă fiind ocolită permanent în chestiuni esenţiale. "Trebuie să ne hotărâm: vrem separarea reală a puterilor în stat? Avem o alegere importantă, trebuie să facem cu toţii această alegere. Dacă nu stabilim un moment zero şi nişte valori minimale, dacă nu stabilim nişte reguli clare în folosul fiecarui om, vom pierde timp şi vom compromite viitorul generaţiilor care ne urmează", a spus Hunor, anunţând că parlamentarii UDMR se vor abţine de la vot.

UPDATE 13.50 Liderul USR, Nicuşor Dan, a afirmat că nu premierul Grindeanu a iniţiat modificarea Codurilor penale, ci liderul PSD, Liviul Dragnea. El a mai spus că trebuie să fim recunoscători străzii că au reuşit să îndrepte ce au făcut guvernanţii. "Poporul nu v-a trimis aici ca să daţi legi pentru oameni care au furat din banul public.
Ştiu că adevaratul autor al acestei crize, domnul Liviu Dragnea, ar fi în stare să arunce în aer România pentru a scăpa de dosarele sale penale", a mai spus liderul USR.

UPDATE 13.45 Liderul PNL, Raluca Turcan, a susţinut că moţiunea de cenzură este o sancţiune politică. Ea a afirmat că nicicând în istoria României moderne un Guvern nu a îndrăznit să fie atât de făţiş reprezentantul hoţilor. În opinia sa, singura soluţie democratică este demisia Guvernului şi a liderilor PSD şi ALDE, deoarece abrogarea OUG 13/2017 nu le şterge păcatele. "Să se facă lumină şi acest Guvern să demisioneze sau să fie demis. Doamne ajută!", a spus Turcan.

UPDATE 13.30  Liderul PSD, Liviu Dragnea, acuză PNL, USR şi pe preşedintele că nu urmăresc decât de recâştigarea capitalului politic şi că cele două partide au depus o moţiune "politicianistă, ipocrită, inutilă",  care este doar "o notă de subsol la discursul slab şi răutăcios al preşedintelui Iohannis". El a mai spus că cele două partide de opoziţie au depus moţiunea pentru ca Guvernul Grindeanu, care a făcut pentru români cât Guvernul Cioloş într-un an, să nu mai mărească pensiile, salariile. "Cât credeţi că veţi mai duce această bătălie? O lună, un an, patru ani? Cui ajută alimentarea acestei stări de ură? Acest guvern vrea să guverneze. Lăsaţi guvernul să guverneze!", a cerut Dragnea.

UPDATE 13.00 Moţiunea de cenzură a fost citită în plenul reunit al Parlamentului de senatorul PNL, Marcel Vela. După prezentarea moţiunii, a luat cuvântul premierul Grindeanu, care a ţinut să reamintească parlamentarilor că noile Codurile penale au fost adoptate în mandatul de ministru al liberalului Cătălin Predoiu, multe dintre prevederile acestora fiind declarate neconstituţionale. Grindeanu l-a acuzat pe preşedintele Iohannis că "dorința arzătoare a preşedintelui Iohannis este să pună cât mai degrabă din nou 'Guvernul meu'. Premierul a mai spus că a înțeles pe deplin toată emoția și supărarea generate de Ordonanța 13."Nu voi mai accepta nicio inițiativă de acest gen în Guvern", a promis premierul.

Moţiunea, intitulată "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România", a fost citită luni în plenul Parlamentului, de către deputatul liberal Cătălin Predoiu.

Deputatul PMP Eugen Tomac a anunţat că toţi cei 25 de parlamentari ai partidului susţin moţiunea de cenzură.

Moţiunea de cenzură a fost depusă miercurea trecută. PNL şi USR îi solicită premierului Sorin Grindeanu, în moţiune, să îşi asume "eroarea" de a adopta ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea şi să demisioneze.

"Admitem faptul că sunteţi în situaţia ingrată de a răspunde comenzilor venite pe linie de partid şi a trebuit să daţi curs solicitării directe a şefului dumneavoastră, domnul Liviu Dragnea, pentru a-l face scăpat de la o eventuală condamnare cu executare viitoare. Cu toate acestea, trebuie să vă asumaţi eroarea de a adopta aceste acte normative şi să plecaţi acasă! Altfel, veţi rămâne în istorie un al doilea tovarăş de drum, după dr. Petru Groza, dar mult mai nociv pentru popor decât a făcut-o regimul totalitar impus după cel de-al Doilea Război Mondial. Prin aceste acţiuni, îndepărtaţi investitorii de România, îndepărtaţi România de tot efortul făcut în ultimii 27 de ani pentru a căpăta statutul de ţară europeană! În graba cu care vreţi să vă salvaţi propria clientelă de la condamnări, aţi uitat de priorităţile cu adevărat importante pentru România. Aţi uitat de condiţiile dezastruoase din spitale, de frigul şi igrasia din şcoli, de drumurile pline de gropi care iau anual mii de vieţi", se arată în moţiunea de cenzură semnată de 124 de parlamentari.

Iniţiatorii subliniază că România are nevoie de un guvern competent.

Parlamentarii PNL şi USR susţin că, sub "masca respectării unor decizii ale unor instanţe interne sau internaţionale, Guvernul girat de domnii Dragnea şi Tăriceanu loveşte în ceea ce înseamnă siguranţa românilor şi interesele lor legitime".

Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură trebuie să întrunească voturile a 233 de parlamentari.

Parlamentarii UDMR vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar nu vor participa la vot, a anunţat liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

PNL, USR şi PMP au împreună 168 de senatori şi deputaţi.

Alte stiri din Politic

Ultima oră