Mesaj în Parlament. Iohannis, ultimatum pentru PSD, în absenţa PSD

07 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Mesaj în Parlament. Iohannis, ultimatum pentru PSD, în absenţa PSD

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, marţi, mesajul în Parlament cu o sală plină şi l-a încheiat într-una aproape goală, în care au mai rămas doar parlamentarii din opoziţie. Într-un discurs presărat cu glume, ironii şi critici, la care i s-a răspuns cu aplauze, râsete sau vociferări, şeful statului a reuşit să-i irite pe parlamentarii PSD şi ALDE, care au părăsit sala în semn de protest.

Iohannis şi-a început mesajul cu stângul, când a remarcat ironic absenţa premierului Grindeanu şi a membrilor Cabinetului său din plenul Parlamentului. "M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja", a spus Iohannis. 

El a susţinut că după victoria la alegerile din 11 decembrie, PSD a recurs la o strategie tip kamikaze, stabilindu-şi alte prorităţi. "Pohta ce-ați pohtit, grija ce-ați avut-o se vede că nu a fost cea din campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate. Grija primă a fost să (...) vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt indignați și revoltați", a afirmat Iohannis, stârnind vociferări în sală.

"Asta e situaţia, unii multumiţi, unii nemultumiţi. Ce facem dragilor?  Care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas?", a continuat Iohannis. După aceste afirmaţii ale şefului statului, parlamentarii PSD au început să părăsească sala. După ei, au plecat şi parlamentarii ALDE.

Preşedinţiile celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au rămas în sală, prezidând în continuare şedinţa.

"Aţi obosit deja? Ghinion!", a comentat Iohannis plecarea reprezentanţilor puterii, după care şi-a continuat mesajul. El a susţinut că retragerea ordonanţei 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui ministru, e cu certitudine prea puţin, iar alegeri anticipate reprezintă prea mult.

Şeful statului a respins ideea că el ar vrea să întoarcă rezultatul alegerilor, să răstoarne guvernul Grindeanu. "Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum", a spus Iohannis. 

El a îndemnat parlamentarii puterii să legifereze pentru România, să dea legi bune pentru ţară şi nu pentru un grup de politicieni cu probleme.

"Nu vă bateți joc de România, suntem într-o situație macroeconomică foarte bună. Nu puneți România în dificultate, păstrați trendul ascendent, creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali. România e o țară stabilă, puternică în regiune. Am luptat, legiferat și guvernat timp de mulți ani în așa fel încât România să devină parte puternică din NATO, UE. Lumea are mari așteptări de la noi, să nu-i dezamăgim", a spus Iohannis, în plenul Parlamentului.

El a transmis PSD că,  dacă nu rezolvă urgent criza pe care a creat-o, va convoca "consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile".

Cât priveşte referendumul, Iohannis a spus că îl va convoca imediat după ce va primi răspunsul Parlamentului la solicitarea sa.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră