UPDATE. La loc demisia! Miniştrii se întorc în Guvernul Grindeanu. "Demisiile sunt irevocabile!"

22 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. La loc demisia! Miniştrii se întorc în Guvernul Grindeanu. "Demisiile sunt irevocabile!"

Mai mulţi miniştri şi-au depus joi cereri de retragere a demisiilor din Guvern, depuse după ce PSD şi ALDE au decis retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu. gestul lor vine la scurt timp după ce Guvernul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură. Premierul Grindeanu a anunţat deja că va rămâne în funcţie până la învestirea noului Guvern. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat însă că demisiile sunt irevocabile.

Este vorba despre miniştrii Sevil Shhaideh, Mihai Tudose, Ana Birchall, Adriana Petcu, Andreea Păstîrnac și Mircea Dobre, conform unor surse oficiale, citate de Agerpres. Deşi demisia lui Sevil Shhaideh de la conducerea Ministerului Dezvoltării a fost trimisă la Cotroceni, preşedintele Iohannis nu a emis decretul de vacantare a postului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a anunţat joi că sunt 20 de cereri de retragere a demisiilor, însă toate sunt lipsite de obiect, întrucât, potrivit legii, s-a luat act de depunerea lor, iar demisiile sunt irevocabile, relatează hotnews.ro. .

Cererile sunt semnate de Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministrul Dezvoltării, Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de afaceri, Gabriel Leş, ministrul Apărării, Mircea Dobre, ministrul Turismului, Ana Birchall, ministrul pentru Afaceri europene, Petre Daea, ministrul Agriculturii, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor europene, Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, Mihai Tudose, ministrul Economiei, Adriana Petcu, ministrul Apelor, Toma Petcu, ministrul Energiei, Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, Alexandru Cuc, ministrul Transporturilor, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministrul Mediului, Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Andreea Păstârnac, ministrul pentru românii de pretutindeni.

Alina Petrescu a explicat că oricine citeşte legea privind organizarea şi funcţionarea guvernului, înţelege că demisia, odată ce se prezintă public, devina irevocabilă, "din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii".

"În momentul în care cabinetul şi Secretariatul General al Guvernului dau un număr de înregistrare a acestor documente, întreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?", a declarat Petrescu.

Greşeli gramaticale

Alina Petrescu a fost întrebată care este textul cererilor de retragere a demisiilor. "Există şi un paragraf de încheiere, identic în toate aceste cereri de retragere: «Demisia subsemnatului a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest. Consider că vacantarea funcţiei de membru a Guvernului», de membru al Guvernului ar fi trebuit să scrie…", a spus Petrescu. Ea a subliniat faptul că nu s-a făcut acordul de gen.

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat joi că demisia sa devine irevocabilă la 30 iunie, moment de la care începe interimatul.Toader a evitat să spună dacă își dorește să fie ministru și în viitorul Executiv. 

Ministrul interimar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, anunţase încă de marţi seara la România TV că, pentru a asigura funcţionalitatea Guvernului până la numirea şi instalarea unui nou cabinet,miniştrii îşi vor retrage demisiiile. 

"Cred că o să ne retragem toţi demisiile, ca să poată fi funcţională activitatea ministerelor, până în momentul în care va fi investit viitorul guvern, să asigurăm conducerea ministerelor ca interimari.

Eu mi-am delegat atribuţiile către un secretar de stat, dar alţi colegi ai mei nu au apucat să le delege sau nu au avut posibilitatea să o facă pentru ca Ministerul Dezvoltării Regionale, de exemplu, a fost totalmente destructurat în aceste zile pentru că, după demisia lui Sevil Shhaideh, au fost demişi în bloc toţi secretarii de stat, secretarii generali şi secretarii generali adjuncţi.

Pe 1 iulie trebuie închise nişte conditionalităţi pe fonduri europene şi nu mai are nimeni drept de semnatură şi atunci va trebui ca doamna Shhaideh să se întoarcă la serviciu", a  declarat Olguţa Vasilescu.

Liderul PMP, Traian B[sescu, a comentat pe Facebook anunţul ministrului demisionar al Muncii: "Culmea penibilului! La moţiune, toţi miniştrii PSD au votat pentru căderea guvernului din care făceau parte, urmare a incompetenţei în îndeplinirea programului de guvernare. La scurt timp după căderea guvernului, Olguţa Vasilescu a anunţat că miniştrii demisionari, dar şi incompetenţi, îşi retrag demisiile. Oare cum poţi vota că ai fost un ministru incompetent, care nu şi-a îndeplinit programul, după care să anunţi că vrei să fii din nou ministru? Evident, bunul simţ politic, simţul ridicolului şi al penibilului nu au nicio legătură cu PSD-ul."

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră