Iohannis, mesaj pentru diaspora

23 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Iohannis, mesaj pentru diaspora

"Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate. Într-o altă abordare, însă, putem să vedem și oportunitatea oferită de prezența unei diaspore puternice peste hotare. Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea și modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat. Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toți românii, din interiorul și din afara granițelor", a afirmat Klaus Iohannis, astăzi, la dezbaterea "Diaspora românească — vector de dezvoltare", organizată la Palatul Cotroceni.

"Românii de peste hotare acumulează experiență, posedă expertiză, capătă deprinderi și își construiesc rețele de contact pe care nu le-ar fi avut în țară. Acestea reprezintă un capital prețios, ce poate fi valorificat în mod inteligent. Fie că vorbim de specialiști demni de Premiul Nobel, de români care excelează în profesiile lor și în activitățile lor, care muncesc cu onestitate, românii din străinătate au ceva util de oferit țării. Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar și 'civic', având experiența de a trăi în democrații consolidate, cu sisteme eficiente în serviciul public", a declarat șeful statului.

Iohannis este sigur că numărul românilor care se va întoarce în țară va crește pe măsură ce abordarea statului se va schimba în cazul lor.

"A doua constatare, pe care o fac cu regret, este că prea puțini români au planuri concrete de întoarcere în țară. Sunt convins că numărul lor va crește pe măsură ce se schimbă abordarea statului față de cetățenii săi, dar expertiza lor poate fi valorificată și pusă în slujba dezvoltării României chiar de acolo unde trăiesc ei acum", a afirmat Iohannis.

Iohannis: Propun românilor din afara granițelor un parteneriat bazat pe încredere

Șeful statului a propus gândirea unor modalități în care pot fi puși în contact specialiștii români din străinătate cu cei rămași în țară pentru conectarea proiectelor antreprenoriale sau de cercetare, prin care se poate facilita accesul la resurse și crea punți de legătură cu instituțiile publice.

"Putem valorifica ingeniozitatea și creativitatea românească și beneficia cu toții de transferul de idei și de proiecte în ambele direcții, din străinătate către România și invers. (...) România nu își permite să irosească prețiosul capital uman pe care îl reprezintă concetățenii noștri din afara granițelor. Ei sunt nu doar ambasadorii sufletului românesc și purtătorii de mesaj ai culturii și obiceiurilor noastre, ci au demonstrat și spirit antreprenorial prin însuși destinul pe care l-au ales. Ei sunt surse de proiecte și investiții, de cercetare sau de schimburi artistice și culturale. Pe scurt, sunt vectori de dezvoltare și modernizare pentru țară", a adăugat președintele român.

Potrivit lui Klaus Iohannis, banii trimiși anual acasă fac din românii de peste hotare un "adevărat investitor și generează o parte importantă din creșterea economică".

"Avem datoria să le oferim mai mult, și anume oportunități concrete pentru a-i atrage să-și investească productiv talentul și resursele înapoi acasă. (...) Proiecția României în lume depinde în mare măsură de prezența, vorbele și acțiunile fiecăruia dintre ei. În acest fel, se creează o impresie mai vie și mai durabilă despre România decât prin orice alt instrument de comunicare elaborat de stat. Imaginea României în lume nu vine doar din realitatea de pe teren, de aici din țară, ci și din cum este ea tradusă de fiecare dintre cei plecați. În acest sens, doresc să salut efortul oamenilor de afaceri care, în mod voluntar, s-au mobilizat, cutreierând diaspora, pentru a prezenta oportunitățile disponibile în România. (...) Propun românilor din afara granițelor un parteneriat bazat pe încredere și scop comun: transformarea României într-un stat prosper și puternic", a mai spus Iohannis.

Alte stiri din Politic

Ultima oră