Iohannis îi scrie lui Grindeanu: Un gest iresponsabil şi o gravă eroare

26 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis îi scrie lui Grindeanu: Un gest iresponsabil şi o gravă eroare

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis joi o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care îi reproşează că în domeniul securităţii naţionale, exceptând bugetul MApN, toate celelalte bugete au fost reduse, unele chiar semnificativ, fără ca aceste tăieri să fie justificate cu "argumente necesare, pertinente şi credibile.

Preşedintele spune că reducerea bugetelor pentru domeniul securității naționale este nu doar "nejustificată, ci total inoportună". "Atrag atenţia că această abordare privind construcţia bugetară nu dovedeşte responsabilitatea pe care, ca ţară şi ca stat, ne-o impun angajamentele politice şi instituţionale asumate, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile existente în actualul context de securitate, regional şi internaţional.

În acest sens, asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României", afirmă şeful statului în scrisoarea trimisă premierului.

Iohannis mai spune că într-o perioadă marcată de provocări multiple, de impredictibilitate, Guvernul şi întreaga clasă politică au obligaţia de a sprijini în continuare consolidarea securităţii în regiune. "Când în joc se află interesul României, nu doar cel de azi, ci interesul nostru pe termen lung, scăderea bugetelor din domeniul securității naționale ar însemna un atentat la siguranţa românilor", susţine Iohannis.

Şeful statului vrea ca şi bugetul alocat Educaţiei să reflecte importanţa acestui domeniu. "Dincolo de zona securităţii naţionale, în privinţa educaţiei şi a cercetării este esenţial ca bugetul alocat să reflecte importanţa acestor domenii pentru viitorul României, incluzând sume necesare pentru a acoperi toate creşterile de salarii şi burse anunţate, dar şi pentru a sprijini creşterea calităţii educaţiei şi a performanţei în cercetare – dezvoltare – inovare. O Românie educată necesită în primul rând acordarea atenţiei cuvenite în ceea ce priveşte alocările bugetare”, susţine Iohannis.

Alte stiri din Politic

Ultima oră