Grindeanu, presat de Dragnea să plece din fruntea Guvernului

13 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Grindeanu, presat de Dragnea să plece din fruntea Guvernului

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit marţi, pentru a treia oară cu premierul Grindeanu, ca să-l convingă să plece de la Palatul Victoriei. Întâlnirea de azi, ca şi cea de ieri şi de sâmbătă, s-ar fi soldat cu un eşec: Grindeanu nu vrea să renunţe la postul de premier. Din acest motiv se vehiculează tot mai insistent ideea că mai mulţi miniştri vor demisiona pentru a-l forţa pe Grindeanu să plece din fruntea Guvernului.

Scenariul ar urma să se producă miercuri, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în cadrul căruia va fi prezentat raportul de evaluare a miniştrilor Cabinetului Grindeanu. Raportul a fost finalizat duminică seara, iar printre miniştri care au trecut examenul de evaluare s-ar număra Carmen Dan (Interne), Lia Olguţa Vasilescu (Muncă) şi Petre Daea (Agricultură).

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, că nu este exclusă o schimbare a Guvernului în ansamblul său, în cazul în care partidul va ajunge la concluzia că acest lucru este necesar.

”Încă nu ştiu. Eu nu vreau să ajungem la această soluţie (...) Dacă o să ajugem la concluzia că n-avem altă variantă, o să propunem şi pe asta, dar eu nu vreau să ajungem acolo”, a spus Dragnea. El a adăugat că nu crede că se va ajunge la situaţia din 1999 când, deşi i s-a cerut, fostul premier ţărănist Radu Vasile a refuzat să demisioneze şi s-a baricadat în Palatul Victoria, provocând o criză politică. În final, din cauza demisiei mai multor miniştri, Radu Vasile şi-a dat demisia şi a fost exclus din PNŢCD.

Discuţiile de marţi dintre Dragnea şi Grindeanu au durat două ore, fără să se ajungă la vreun rezultat. Premierul a refuzat cererea liderului PSD de a demisiona din funcţie, potrivit unor surse din PSD, citate de hotnews.ro

Grindeanu i-ar fi transmis lui Dragnea că nu demisionează nici azi, nici mâine, chiar membrii Comitetului Executiv îi vor cere acest lucru. Mai mult, Grindeanu i-ar fi spus lui Dragnea că şi dacă PSD vrea sa înlocuiască mai mulţi miniştri sau îi va determina să demisioneze, el va propune imediat înlocuitori pentru aceştia.

În acest caz, o ultimă soluţie ar fi moţiunea de cenzură, un demers care ar pune PSD într-o poziţie delicată. Ar fi prima dată încând un partid postdecembrist şi-ar dărâma propriul Guvern printr-o moţiune de cenzură. În timpul discuţiei de astăzi, Dragnea nu ar fi făcut însă nici o referire la o eventuala moţiune de cenzură împotriva guvernului, ca soluţie de ultima instanţă pentru a scăpa de premier, conform surselor citate.

La întâlnirea de luni seară, Liviu Dragnea i-ar fi reproşat lui Sorin Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi i-ar fi cerut demisia spunându-i că îi va retrage spijinul politic, spun surse din PSD, citate de news.ro.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, a refuzat să comenteze informaţiile despre o posibilă schimbare a guvernului pe motiv că sunt doar speculații, informații pe surse, neexistând deocamdată decizii oficial comunicate. "În acest moment, noi, la nivelul Administrației Prezidențiale, domnul președinte, așteptăm ce se întâmplă din punct de vedere oficial și după aceea vom avea o reacție. Este, în același timp, responsabilitatea partidului de guvernământ să facă o evaluare în legătură cu activitatea miniștrilor și dacă sunt observate probleme în modul în care unii dintre miniștri și-au desfășurat sau își desfășoară activitatea evident că acești responsabili trebuie să ia deciziile care se impun", a Declarat marţi, Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră