Dragnea: Dacă e bine pentru ţară, Iohannis va fi suspendat fără ezitare

27 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Dragnea: Dacă e bine pentru ţară, Iohannis va fi suspendat fără ezitare

Liviu Dragnea a spus că dacă va ajunge la concluzia că este bine pentru ţară ca preşedintele Iohannis să fie suspendat, atunci nu va avea nici o ezitare. Liderul PSD  a declarat că a urmărit cu "stupefacţie" răspunsul lui Iohannis, de la televizor, arătând că şeful statului nu l-a sunat înainte de a respinge desemnarea nici pe el, nici pe Sevil Shhaideh. "Nu am mai vorbit telefonic cu preşedintele de la consultările pentru Brexit. Am încercat să-l sun sâmbătă, să-i urez Crăciun fericit, dar suna închis", a afirmat Dragnea.

Liderul PSD susţine că Iohannis a sunat-o joi pe Sevil Shhaideh pentru a o invita la o discuţie despre programul de guvernare, echipa guvernamentală, buget şi deficitul bugetar, spunându-i că o să numească premier, dar să pregătească aceste teme. Dragnea a reamintit, totodată, că Iohannis a semnat numirea lui Shaideh ca ministru al Dezvoltării şi nu crede că de anul trecut şi până acum au apărut motive ca să o respingă.

"Nu am primit adresă la partid, nici personal. Îmi aduc aminte că a primit aviz de la instituţii în 2015, când a venit în locul meu. Eu nu cred că vreun serviciu, SRI de exemplu, a influenţat această decizie", a mai spus Dragnea.

Liderul PSD spune că a analizat şi a încercat să afle eventualele resorturi cinstite şi constituţionale din spatele refuzului lui Iohannis, dar nu a găsit nici un motiv sau vreun risc.

"Părerea noastră e că acest om vrea să declanşeze o criza politică. (...) Sunt aproape sigur că preşedintele şi acei acoliţi ai lui sunt speriaţi de două lucruri: că programul de guvernare va fi pus în practică şi românii vor trăi mai bine şi că a înţeles că nu mai vrem să perpetuăm un sistem toxic şi ocult pentru români", a spus Dragnea.

În aceste condiţii, liderul PSD a anunţat că mâine sau cel târziu poimâine, împreună cu ALDE, va lua o decizie după refuzul preşedintelui. "Vreau să cumpănim foarte bine, dar nu între interesul personal sau de grup, ci între ce e bine sau rău pentru România. Nu va fi o decizie foarte uşoară", a spus Dragnea.

Cât priveşte înaintarea unei noi propuneri, aşa cum a cerut şeful statului, Dragnea s-a întrebat cine le va garanta că Iohannis o va acepta şi nu va fi "tăvălită" pe nu ştiu ce site -uri.

"O altă propunere e foarte posibil să fie târâtă prin presă şi să fie prezentată ca un agent KGB, sau terorist de-a binelea, sau coruptul corupţilor. La discuţia de marţi, după alegeri, din start a spus că nu vrea să dea guvernul PSD, că e pregătit pentru un război total. Ce garanţie avem că trimitem altă propunere şi nu va fi tăvălită pe nu ştiu ce site-uri", a spus Dragnea.

"Trebuie să ne gândim bine dacă îi acceptăm această invitaţie. După părerea mea, preşedintele vrea suspendarea pe motiv că se poate reinventa. Exclud posibilitatea să ne aruncăm cu capul în gard, să aruncăm ţara în criză", a spus liderul PSD.

El a mai spus că săptămâna trecută se vorbea în Guvern că preşedintele o va lungi şi nu o va numi pe Sevil Shhaideh premier pentru ca PSD să nu-şi aplice programul de guvernare.

"Eu cred că totul a fost o mascaradă, o minciună. De la început i-a spus lui Tăriceanu să nu facă majoritate cu noi, că votul nu contează. Cred că tot ce a făcut a fost o mascaradă", a conchis Dragnea.

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că lipsa oricărei motivaţii întăreşte bănuielile că preşedintele Iohannis se angajează într o luptă de putere, sfidând votul cetăţenilor.

"La întrevederea cu preşedintele la Cotroceni, domnia sa mi-a spus foarte direct că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu numi un premier din partea PSD. Aceste afirmaţii nu au fost singurele care m-au pus pe gânduri. A spus că vrea să declanşeze un război total, lucru pe care azi îl vedem prinzând contur", a spus Tăriceanu.

El îl acuză pe Iohannis că ignoră votul românilor din 11 decembrie din dorinţa de a arăta că poate face un exces de putere şi că doreşte declanşarea unei crize politice majore.

"Va trebui să cumpănim foarte bine, pentru că noi dorim să nu băgăm România într-o criză politică. Preşedintele forţează declanşarea unei crize politice. Gestul nemotivat al preşedintelui nu poate fi tradus decât ca un exces de putere extrem de păgubos", a mai spus Tăriceanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră