Daniel Constantin părăseşte cu scandal reuniunea ALDE. Anunţul lui Tăriceanu

19 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Daniel Constantin părăseşte cu scandal reuniunea ALDE. Anunţul lui Tăriceanu

Co-președintele ALDE Daniel Constantin a părăsit duminică lucrările Delegației Permanente ALDE, însoțit de un grup parlamentari şi secretari de stat, denunţând reuniunea ca nestatutară. În ciuda disensiunilor, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat convocarea congresului partidului pentru alegerea unui preşedinte unic şi a calificat gestul lui Constantin drept ''puseuri de orgolii nefirești''.

"Am ieșit astăzi din Delegația permanentă pentru că am constatat că se încalcă statutul în mod constant. Se dorește cu orice preț convocarea congresului (...) să se stingă eventualele nemulțumiri, crezând că asta va fi o soluție. Nu va fi o soluție. (...) Suntem într-o situație pe care nu ne-am dorit-o. ALDE s-a format acum doi ani de zile, ca o înțelegere verbală și nescrisă între mine și Călin Popescu-Tăriceanu. De doi ani de zile și până acum am fost în situația în care ne-am respectat toate angajamentele și toate promisiunile. (...) Din păcate, încerc de câteva săptămâni de zile să am discuții constructive cu cei care au format fostul Partid Liberal Reformator, în frunte cu Călin Popescu-Tăriceanu. Aceste discuții constructive n-au ajuns la un punct comun", a afirmat Constantin, conform agerpres.ro.

El a mai spus, referindu-se la ''speculațiile'' din spațiul public privind organizarea unui congres, că nu există nicio neînțelegere. Totodată, el a reamintit faptul că a anunțat că nu-și va depune candida pentru funcția de președinte ALDE.

"Motivele neînțelegerilor au fost legate de modalitatea în care se iau decizii în ALDE. N-am acceptat și nu o să accept ca cineva din afara partidului din care fac parte să ia decizii în partidul nostru, cu acceptul unuia dintre copreședinți. Asta este marea problemă pe care o avem și ăsta este pericolul pe care îl avem... din păcate îl va avea ALDE în perioada următoare. (...) Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral", a argumentat vicepremierul.

Deşi a susţinut că nici el, nici colegii cu care a părăsit reuniunea, nu vor pleca din ALDE, Daniel Constantin a spus că va avea o discuție cu premierul Grindeanu  despre funcţiile deţinute în Guvern iar, dacă decizia coaliției vor fi într-un sens, nu va regreta.

În replică, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că "aceste puseuri de orgolii nu sunt firești. Trebuie să împărțim aceleași seturi de valori. Dacă avem obiective diferite, fiecare trebuie să și le definească și, în funcție de acesta, mergem într-o direcție sau alta''. El şi-a exprimat însă disponibilitatea de a avea o discuţie cu cei care au părăsit demonstrativ reuniunea ALDE, membri ai fostuluzi PC care a fuziuonat cu Partidul Liberal Reformator. 

Totodată, Tăriceanu a anunţat că Delegația Permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului partidului la 21 aprilie, la Palatul Parlamentului, şi că va candida pentru funcţia de preşedinte.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră