Ce a decis CCR în cazul moţiunii de cenzură care a dărâmat Guvernul Grindeanu

12 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ce a decis CCR în cazul moţiunii de cenzură care a dărâmat Guvernul Grindeanu

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri sesizarea fostului premier Sorin Grindeanu privind modul cum s-a votat moţiunea de cenzură din 21 iunie, a cărei adoptare a dus la căderea Guvernului Grindeanu.

Judecătorii CCR au respins ca inadminisibilă sesizarea lui Grindeanu, iar decizia a fost luată în unanimitate. În perioada urmatoare, ei vor motiva această decizie. 

"Curtea a reținut, în esență, că autorul cererii nu avea dreptul de a sesiza CCR în această problemă, iar, pe de altă parte, că modalitatea concretă de exercitare a votului secret cu bile excedează competenței Curții Constituționale. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președinților celor două Camere ale Parlamentului", se arată în comunicatul CCR

Premierul Sorin Grindeanu a sesizat  Curtea Constituţională pe motiv că la moţiunea de cenzură din 21 iunie nu s-a respectat secretul votului, aşa cum prevede Regulamentul şedinţelor comune ale Parlamentului. El consideră că prin votul la moţiunea de cenzură  s-a creat un conflict juridic între autorităţile publice, deoarece a avut ca efect demiterea Guvernului.

Grindeanu susţinea în sesizare că "la şedinţa comună din 21 iunie 2017, aşa cum s-a putut observa pe toate canalele de televiziune care au transmis în direct desfăşurarea lucrărilor, modalitatea concretă de desfăşurare a votului a arătat faptul că unii deputaţi şi senatori au votat la vedere, ceea ce pune sub semnul întrebării respectarea procedurii referitoare la asigurarea secretului votului cu bile prevăzută de Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului".

Alte stiri din Politic

Ultima oră