CCR admite sesizarea lui Tăriceanu: prin ancheta sa, DNA a perturbat buna activitate a Guvernului

27 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
CCR admite sesizarea lui Tăriceanu: prin ancheta sa, DNA a perturbat buna activitate a Guvernului

Curtea Constituţională a admis, luni, sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern în cazul anchetei privind emiterea OUG 13/2017 de modificare a Codurilor penale. 

Anunţul a fost făcut de preşedintele CCR, Valer Dorneanu, care spus că decizia Curţii se va aplica pentru viitor. ”DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură în felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative (...) DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”, a declarat Dorneanu, citat de news.ro.

Şeful CCR a susţinut că prin ancheta sa, DNA a perturbat buna activitate a Guvernului, iar  relaţiile care trebuie să existe între autorităţile legislativă, executivă şi judecătorească, s-au deteriorat.

El a precizat că verificarea respectării condiţiilor de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă revine Curţii Constituţionale, nu DNA, fiind încălcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării. În plus, conform unui document al Comisiei de la Veneţia, invocat de Dorneanu, ”procedurile penale nu ar trebui folosite pentru a sancţiona neînţelegeri politice”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituţională, a declarat că nu este suficient să constaţi existenţa conflictului juridic şi cine l-a creat, ci trebuie luată o decizie care să prevină astfel de conflicte pe viitor.

"O decizie favorabilă ar fi o decizie care ar dezlega o problemă de principiu, o problemă de principiu care rezultă din separația puterilor și anume procurorul anchetează acte, fapte infracționale și nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, unui act. În concret, dacă Guvernul adoptă un act juridic, o Hotărâre de Guvern, o Ordonanță de Urgență, ce o fi, procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitatea adoptării actului, nici legalitatea adoptării și nici constituționalitatea. De ce? Pentru că oportunitatea este cenzurată de Parlament, când aprobă/respinge Ordonanța, legalitatea este verificată de judecătorul de contencios administrativ, iar constituționalitatea de către judecătorul constituțional”, a declarat Tudorel Toader.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae (PSD) a explicat că sesizarea depusă de Tăriceanu nu a avut ca scop blocarea anchetei privind emiterea ordonanţei 13  sau situarea unor persoane deasupra legii, ci doar o clarificare a ceea ce înseamnă separația și echilibrul puterilor în stat.

"Orice anchetă penală este la latitudinea organului de urmărire penală. Există controlul ierarhic al actelor de urmărire penală, există posibilitatea cenzurii în fața judecătorului și nu asta a făcut obiectul acestei sesizări. Remediul (...) indicat de CCR privește strict raportul dintre autoritățile publice, sfera de competență și delimitările dintre acestea", a spus Șerban Nicolae.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră