Adrian Năstase - Trăiască lupta anti-corupție

18 Feb 2017
Adrian Năstase - Trăiască lupta anti-corupție

Fostul premier Adrian Năstase sesizează că în momentul actual, în spatele unei lozinci în care s-a concentrat o lipsa de idei a clasei politice - Lupta pentru corupție - se produce de fapt o acțiune care aduce deservicii României, mai ales prin raportarea către instanțe externe, lucru ce în viziunea sa, este favorabil doar persoanelor care uită un îndemn de politică externă pe care îl practică cu succes orice altă țară din lume - „My country, right or wrong” – „Nu-mi critic niciodată tara, in străinătate”.

Redăm integral postarea lui Adrian Năstase.

_____________________

Trăiască lupta pentru anti-coruptie!
Oamenii au nevoie, se pare, de lozinci după care să se conducă. Sau cu care să fie condusi. După război, când URSS nu avea potential financiar pentru a rezista cursei inarmărilor, a lansat o campanie universală pentru pace. România acelor ani, desigur, a actionat mimetic. De aceea, inclusiv la sfărsitul oricărei cereri adresate administratiei sau partidului trebuia să existe mentiunea „Trăiască lupta pentru pace!”

In ultimii ani, lupta anti-coruptie a devenit, la noi, un scop in sine. Sigur, cu rezultatele pe care le vedem astăzi. Altii, din afară, au folosit această „luptă” a noastră ca un instrument pentru colonizarea României. Faptul că, in plus, noi am externalizat lupta pentru putere, oferind străinilor posibilitatea de a fi judecători in afacerile interne ale tării, imi aduce aminte de vremea fanariotilor cănd boierii tării incercau să câstige favoruri la Inalta Poarta sau in Occident, cumpărând cu bani grei dregătoriile existente.

Spălatul rufelor in publicul din străinătate ne descalifică. Occidentalii au anumite reguli pe care le respectă. Una dintre ele – „My country, right or wrong” – se completează cu angajamentul „Nu-mi critic niciodată tara, in străinătate”. In cazul nostru, delatiunile in străinătate au ca rezultat faptul că 10-15 personaje iau niste diplome de excelentă, fiind laudate interesat, in timp ce 20 de milioane de români pierd. Vă mai aduceti aminte de initiativa cu frunza care trebuia să imbunătăteasca imaginea externă a României? E greu ca ea să acopere goliciunea de caracter a unor macovei.

Inchei aceste randuri cu formula pe care sper că o veti folosi, inclusiv in perioada referendumului presedintelui Iohannis, in toate scrisorile adresate administratiei: „Trăiasca lupta pentru anti-coruptie!”

Mai propun ca, in modificările ce se vor aduce, in urma unor largi dezbateri nationale, codului de procedură penală, să se introducă, drept mentiune obligatorie, aceeasi formulă („Trăiască lupta anti-coruptie”) la finalul tuturor denunturilor ce vor fi transmise procurorilor.

Alte stiri din Politic

Ultima oră