UPDATE. Guvernul Grindeanu rămâne fără sprijin politic. Dragnea: Premierul va demisiona. Grindeanu: Nu voi demisiona

14 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Guvernul Grindeanu rămâne fără sprijin politic. Dragnea: Premierul va demisiona. Grindeanu: Nu voi demisiona

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri seara, după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că a luat act de anunţul premierului Grindeanu că va demisiona. De asemenea, el a spus că toţi miniştrii, inclusiv ai ALDE şi-au depus demisiile din Guvern. Grindeanu îl contrazice pe Dragnea şi spune că nu va demisiona.

Principalele reproşuri aduse actualului guvern sunt ritmul lent de aplicare a programului de guvernare, faptul că membrii guvernului nu iau foarte în serios programul de guvernare, că nu au reuşit să se coordoneze şi să stabilească relaţii care să fluidizeze circuitul documentelor, lipsa unei abordări strategice.

"Al doilea lucru de care am luat act e că premierul e pregătit să demisioneze şi să facem alt guvern alături de ALDE. Continuarea guvernării în actuala stare, cu Grindeanu sau nu premier, risca ca în 3 luni programul de guvernare să devină imposibil de pus în practică", a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a ţinut să remarce, totodată, că premierul a părăsit şedinţa CEx înainte de exprimarea unui vot. "Nici măcar nu a aşteptat să ne îndreptăm spre un vot, care putea fi într-un fel sau altul, care putea cuprinde un pachet de măsuri administrative şi nişte înlocuiri în guvern, nu neapărat demisia sau demiterea premierului", a spus Dragnea.

El a precizat, ulterior, că premierul i-a spus că va respecta decizia CEx şi că îşi va face publică demisia pe Facebook. În opinia sa, Grindeanu a recurs la o abordare necinstită când a pus condiţia ca preşedintele Iohannis să numească un premier de la PSD şi că speră ca premierul să iasă din acest joc.

Dragnea a evitat să spună dacă va merge la Cotroceni cu o altă propunere de premier în cazul în care Grindeanu nu va demisiona. Liderul PSD speră însă ca premierul să nu se agaţe de funcţie şi să demisioneze deoarece Guvernul nu mai are membrii. El a spus că mâine va discuta cu colegii de la ALDE şi va convoca o nouă şedinţă a CEx pentru nominalizarea unui nou premier. 

Liderul PSD a admis că au fost propuneri de excludere din partid a lui Grindeanu, dar a susţinut că nu a fost de acord cu o astfel de măsură.

Dragnea a mai spus că a pregătit o adresa oficială în care îl informează pe preşedintele Iohannis despre deciziile politice luate astăzi de CEx al PSD şi de conducerea ALDE, pe care o va trimite la Cotroceni, cel târziu mâine. El este convins că şeful statulu va avea o abordare înţeleaptă. Cât priveşte propria-i răspundere, Dragnea a spus că evaluarea în sine a guvernului Grindeanu este un mod de asumare a răspunderii.

Grindeanu: Nu demisionez

Într-o conferinţă de presă, ţinută separat la Palatul Victoria, premierul Grindeanu a ţinut să facă unele corecţii la cele spuse de Liviu Dragnea. El a declarat că i s-a propus şefia mai multor instituţii sau să facă parte din viitorul Guvern ca vicepremier, numai să-şi dea demisia.

Premierul Grindeanu spune însă că nu va demisiona. "Acest guvern este guvernul României, nu al CEX. Îmi voi da demisia când preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Eu nu vreau ca alte scenarii să intre în discuţie", a subliniat Grindeanu. El a spus că nu se agaţă de scaun, ci că îşi va da demisia în anumite condiţii."Vreau ca PSD să rămână la guvernare", a subliniat Grindeanu. El a spus că Dragnea nu a oferit o astfel de garanţie în şedinţa CEx.

Premierul a recunoscut că i-a cerut lui Dragnea în şedinţa CEx să îşi asume împreună eşecul şi să demisioneze amândoi. El a spus că încercat să înţeleagă furia de a schimba Guvernul după 6 luni şi a găsit un posibil răspuns: dorinţa unui singur om de a avea toată puterea. El susţine că nu a ştiut că este premierul unui guvern de tranziţie, aşa cum a afirmat ministrul Olguţa Vasilescu în şedinţa CEx. "Probabil că trebuia să se întâmple anumite lucruri pe care Guvernul nu le-a făcut", a afirmat premierul.

Grindeanu a mai spus că abia în această seară a văzut evaluarea miniştrilor făcută de Darius Vâlcov, care nu mai e membru PSD, ceea ce nu i se pare corect. El a prezentat, ironic, câteva din nerealizările invocate în raportul de evaluare. "CEX a făcut un cadou PNL, preşedintelui Iohannis, USR prin modul în care a prezentat acest raport de evaluare", a conchis premierul.

Grindeanu a mai spus că este membru al PSD Timiş şi nu crede că este exclus din partid. "Nu plec din PSD. Sunt membru de 21 de ani", a adăugat el. Premierul i-a avertizat pe miniştrii care au demisionat că demisiile lor devin efective după ce el le va transmite preşedintelui Iohannis pentru semnarea decretelor de eliberare din funcţie. "Aşa prevede legea la Guvernul României", a subliniat Grindeanu.

*************************************************

UPDATE. Membrii CEx al PSD au votat în unanimitate retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu şi a început şedinţa comună de coaliţie, conform Agerpres. Liderii PSD au mai votat ca orice membru al partidului care va face parte dintr-un viitor guvern Grindeanu să fie exclus din PSD. Joi va avea loc o nouă ședință a CExN al PSD pentru nominalizarea unui nou premier.

UPDATE. Premierul  Grindeanu a părăsit, miercuri seară, şedinţa Comitetului Executiv Național al PSD și a plecat spre Palatul Victoria, unde a anunțat că va susține declarații. "Voi face declarații la Guvern. (...) Nu a existat niciun vot (în CExN — n.r.)", a spus premierul. Şedinţa PSD continuă fără premierul Sorin Grindeanu.

Grindeanu ar fi spus în CEx că e dispus să demisioneze, cu două condiţii: prima - dacă există garanţii că Iohannis va numi un nou premier tot de la PSD, condiţie imposibil de garantat de către PSD-işti. A doua condiţie: dacă CEX îşi asumă eşecul guvernării, să demisioneze şi Liviu Dragnea, cel care a propus echipa de miniştri, susţin surse din PSD, citate de hotnews.ro.

Pe lângă funcţia de şef al ASF, Dragnea i-ar fi oferit lui Grindeanu, în schimbul demisiei, fie şefia SIE (în urma unui presupuse înţelegeri cu preşedintele Iohannis), fie postul de preşedinte al Curţii de Conturi, care se va vacanta peste câteva luni.

UPDATE. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat în şedinţa Comitetului Executiv al PSD că nu demisionează din funcţie.El le-ar mai fi transmis colegilor din partid că în peste 20 de ani de când este membru PSD nu s-a confruntat cu o campanie agresivă cum a fost cea lansată la adresa sa în ultima lună de zile de către unii colegi din partid, conform unor surse din PSD, citate de agerpres.ro.  De asemenea, conform surselor citate, premierul le-a spus liderilor PSD: "L-ați trezit pe Iohannis cu OUG 13 și acum vreți să îi dați Guvernul?".

UPDATE. "Am votat retragerea sprijinului politic pentru guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu. Colegii mei din executiv sunt cu demisiile scrise deja la purtător", a a anunţat miercuri liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a precizat că miniştrii partidului sunt "solidari" cu decizia Biroului Politic Central.

Gabriel Leş (Apărare), Tudorel Toader (Justiţie), Augustin Jianu (Comunicaţii), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Viorel Ştefan (Finanţe) şi Alexandru Petrescu (Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat) nu şi-ar fi depus demisiile.

UPDATE. ALDE a decis, în şedinţa de miercuri, retragerea sprijinului politic acordat premierului Sorin Grindeanu, au declarat pentru News.ro surse din partid. Conform surselor citate, în cazul în care Grindeanu refuză să plece din fruntea Guvernului, miniştrii ALDE sunt dispuşi să demisioneze.

UPDATE.Toţi miniştrii PSD din guvernul Grindeanu ar fi demisionat miercuri, la cererea conducerii partidului. Demisiile vor fi activate doar după votul liderilor PSD din Comitetul Executiv al partidului, care are loc la această oră, au declarat pentru hotnews.ro surse din partid. Premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat.

Preşedintele PSD , Liviu Dragnea, a susţinut înainte de începerea şedinţei că 60% măsuri din programul de guvernare sunt neîndeplinite, fiind „un procent serios” şi de măsuri realizate „parţial”.

 

****************************************************************

Liderii PSD s-au reunit miercuri în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, reuniune la care se aşteaptă retragerea sprijinului politic al premierului Grindeanu, după mai multe încercări eşuate de a-l face să demisioneze. Fostul premier Victor Ponta a adresat o scrisoare deschisă membrilor CExN cărora le cere să nu-l lase pe Liviu Dragnea să greşească din nou.

Președintele PSD, Liviu Dragnea şi edilul Capitalei, Gabriela Firea, au susținut, înaintea reuniunii CExN, că nu au cerut demisia premierului sau a vreunui ministru. Premierul Grindeanu participă la şedinţa CExN.

"Eu nu am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru. Este un act de voință al fiecăruia, dar asta spune ceva. O să discutăm și despre aceste demisii în CExN, suntem într-o situație nu foarte confortabilă, dar în același timp nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze exact ca până acum. Să vedem la ce decizie ajungem, este un CEx, chiar dacă unii colegi, în niște scrisori deschise, spun că această structură nu este legitimă, este structura care a generat acest guvern și care are nu numai dreptul de a face această analiză. Noi avem obligația de a face această analiză. Aici nu ne jucăm că avem noi drepturi și putem să facem ce vrem. Suntem obligați să facem această analiză", a declarat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că nu este un Comitet Executiv Național făcut pentru cineva sau făcut împotriva cuiva. "Deciziile care se vor lua la CEx se vor lua democratic și vor fi făcute publice", a dat asigurări Dragnea .

Într-o scrisoare deschisă adresată membrilor CExN, postată pe Facebook, fostul premier şi lider al PSD, Victor Ponta, îi roagă să-l convingă "pe Liviu Dragnea să pună pe primul loc interesele PSD si ale Romaniei ( chiar daca asta inseamna sa renunte la orgoliul si nemultumirile strict personale)! Si mai ales va rog sa nu il lasati pe Liviu Dragnea sa greseasca din nou!"

"Conducerea unui partid care isi executa public Prim Ministrul si Guvernul la mai putin de 6 luni de la alegeri, fara absolut niciun motiv obiectiv care sa fie explicat votantilor sai si opiniei publice, este o Conducere care greseste ! Conducerea unui partid care, fara niciun motiv obiectiv si nicio criza sau presiune politica, pune la dispozitia Presedintelui tarii mandatul de Prim Ministru pe care il detine - este o Conducere care greseste! Conducerea unui partid care isi sanctioneaza Ministri ( numiti cu mari laude si complimente tot de carre aceeasi Conducere in urma cu cateva luni) pe baza unei asa zise "Analize" facute in mod secret de persoane care in mod evident nu se pricep chiar la toate domeniile si nu isi asuma public concluziile, fara a explica public care sunt greselile si fara a da ocazia respectivilor ministri macar de a fi ascultati - este o Conducere care greseste ! (...)

Nu puteti ignora faptul ca echipa guvernamentala nu a fost facuta de Sorin Grindeanu ci de catre Liviu Dragnea- daca sunt ministrii slabi e de vina cine i-a propus! Nu puteti ignora ca Presedintele PSD "singurul care stie Programul din scoarta in scoarta" si-a asumat monitorizarea acestuia si numirea tuturor secretarilor de stat, sefinde agentii si directori regionali! Nu puteti ignora ca pana acum o saptamana toate "trompetele" Conducerii proclamau faptul ca Programul este indeplinit "la virgula" ca acum sa aflam de la aceleasi "trompete" ca totul e un dezastru! (...)

Nu este un secret pentru absolut nimeni ca in CEX se valideaza formal ceea ce decide in mod absolut si exclusiv Liviu Dragnea - procedurile ipocrite in care iau cuvantul "tovarasii" de la Olt sau Giurgiu iar Liviu chiar iese din sala "sa nu influenteze" nu fac decat sa creasca ridicolul showului si sa defineasca o lipsa de curaj in a-si asuma deciziile care de fapt ii apartin in totalitate!
Azi insa Liviu Dragnea va propune ceva profund gresit pentru PSD si pentru Romania - iar dvs aveti macar datoria sa incercati sa il razganditi!", afirmă Victor Ponta în scrisoare.

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră