Prezenţă, voturi, întâmplări şi incidente electorale

05 Iun 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Prezenţă, voturi, întâmplări şi incidente electorale

* Candidatul PSD la funcția de consilier județean, Ion Călinoiu, a votat la altă secție decât cea la care era arondat. Locțiitorul președintelui BEJ Gorj, judecătorul Florentina Săvulescu,  susţine însă că legea nu prevede o interdicție în acest sens atât timp cât nu este înregistrat un vot multiplu.

* Prezenţa la ora 15.00 a fost de 28,1%, la nivel naţional, iar în Bucureşti de 18%.

* Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, şi-a pierdut cartea de identitate chiar în ziua votării şi a fost nevoit să amâne momentul votului pentru a primi o nouă carte de identitate.

* Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a votat "pentru încredere", considerând că "poporul român are nevoie de încredere în politiceni şi în sine".

* Un tânăr din Ploieşti a adăugat pe buletinul de vot o căsuţă în care a scris "La judecata de apoi Vlad Ţepeş o să intre-n voi", pe care a pus ştampila "VOTAT". El a postat poza cu buletinul de vot modificat pe o reţea de socializare.

* 4.639.811 de români-peste 25%- au votat până la ora 14:00

* BEC: La ora 13:00, prezenţa la vot, la nivel naţional, era de 21, 12%. În mediul urban, prezența la urne a fost de 17,25% și în rural — de 26,35%. În București au votat 13,56% dintre alegători. În sectorul 1 au votat 15,08% din totalul alegătorilor înscriși în liste, în sectorul 2 — 13,58%, în sectorul 3 — 12,93%, în sectorul 4 — 13,63%, în sectorul 5 — 12,14% și în sectorul 6 — 14,37%. Cea mai mare prezenţă s-a înregistrat în judeţul Teleorman — 29,10%, iar cea mai mică în Timiș — 15,45%. Următoarele date privind prezența la vot vor fi comunicate la 16,30 pentru ora de referință 16,00.

* Dosar penal pentru un ziarist de la o publicaţie online din Vaslui care si-a fotografiat buletinul de vot şi l-a postat pe Facebook.

* De la inceperea procesului de votare si pana la ora 12.30 au fost inregistrate 120 de sesizari privind posibile contraventii sau infractiuni, iar in urma verificarilor realizate 80% dintre acestea s-au confirmat. Conform MAI, cele mai multe sesizari se refera la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot si prezenta altei persoane in cabina de vot in afara celei care voteaza. S-au constatat 20 de fapte contraventionale, fiind date amenzi in valoare de 11.000 de lei. De asemenea, se fac cercetari privind 10 posibile infractiuni.

* La Biroul Electoral Municipal din Alexandria au fost depuse sesizări după ce s-a constat că numele unui candidat la primărie, din partea PRU, lipseşte de pe buletinul de vot. Era vorba despre un buletin de vot incomplet. "Respectivul buletin de vot a fost anulat, iar alegatorul a primit un alt buletin de vot", a anunţat IPJ Teleorman.

* Prezenţa la vot la nivel naţional, la ora 12:00, era de 16,5%. În Capitală, prezenţa la urne era de 10,4%. Cea mai mare prezenţă la vot era în judeţul Teleorman, de 24,7%.

* Fostul preşedinte Ion Iliescu a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală. El a declarat că este important sa se asigure deschidere spre mai bine, spre nou. Despre sistemul antifraudă de anul acesta, fostul preşedinte a susţinut că ideea de antifraudă este necesară.

* Vicepremierul Vasile Dâncu a votat la Liceul Energetic din Cluj Napoca. El a declarat că alegerile de astăzi sunt importante şi reprezintă calea schimbării. În opinia sa, totul este ca partidele, candidaţii să fie consecvenţi cu propriile proiecte anunţate în campanie. Cred că schimbarea începe astăzi. Nu cred în schimbări peste noapte deoarece acestea s-au dovedit ineficiente, a mai spus Dâncu.

* Daniel Barbu, candidatul ALDE la Primăria Capitalei, a declarat după ce a votat că ultimul cuvant trebuie să aparţină cetăţenilor din Bucuresti pe care i-a îndemnat să vină într-un număr cât mai mare la vot. El le-a cerut bucureştenilor să îndrăznească să fie liberi şi să schimbe soarta acestui oraş.

* Bucureşti este singurul loc din ţară în care numărul femeilor care au votat până la ora 11.00 este mai mare decât numărul bărbaţilor, potrivit BEC. Astfel în Capitală, au votat peste 70.000 de femei, faţă de circa 64.000 de bărbaţi.

* Cătălin Predoiu, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a votat la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Bucureşti. El a spus că a votat pentru soluţii serioase. În opinia sa, seriozitatea şi profesionalismul sunt soluţiile câştigătoare pentru bucureşteni. Prin acest vot să dea Dumnezeueu ca oraşul să se aşeze acolo unde e locul, sa ajungă o mare capitală europeană, a spus Predoiu.

* Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a votat la Clubul sportiv nr 5 din Capitală. El a spus că această campanie electorală s-a desfăşurat într-un anominat complet, ceea ce, în opinia sa, nu ajută la consolidarea democraţiei participative. Tăriceanu s-a declarat îngrijorat de prezenţa slabă la vot şi a făcut apel ca românii să meargă la vot şi să voteze conform dorinţelor şi aspiraţiilor fiecăruia.

* Fostul preşedinte Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au votat la Liceul Jean Monnet din Capitală. El spus că votat pentru ceea ce susţine de mulţi ani, respectiv politicieni noi, partide neafectate de problemele tranziţiei. El a mai spus că aceste alegeri reprezintă momentul în care electoratul poate să elimine partidele şi candidaţii fără dosare penale. Toţi tipă fără corupţi, astăzi e momentul ca românii să spună ei stop, a conchis Băsescu. 

* BEC: Prezenţa la vot la ora 10:00, la nivel naţional, era de 7,93%. Prezenţa la nivel urban era de 6,13%, iar în mediul rural de 10,3%. În Capitală, prezenţa la vot era de  4,36%. Cea mai ridicată prezenţă la urne se înregistrează în judeţele Teleorman, Giurgiu, Olt, Călăraşi şi Dâmboviţa. În 2012, prezența la urne până la ora 10,00 a fost de 8,99%. Următoarea estimare va fi dată publicităţii de BEC  la ora 13.30.

* Liderul PSD, Liviu Dragnea, a votat la la şcoala Mircea cel Bătrân din Turnu Măgurele. El speră ca românii să voteze oameni serioşi, responsabili, cinstiţi, care nu mint, care nu vând iluzii, pentru dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.

* Liderul UNPR, Valeriu Steriu , a votat la o şcoală din Bucureşti. El i-a îndemnat pe români să iasă cu toţii la vot, fiind convins că se poate conduce şi fără corupţie.

* Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, a votat la Şcoala nr.279 din Bucureşti. El a spus că a votat pentru un Bucureşti mai curat, mai lipsit de corupţie. Nicuşor Dan i-a îndemnat pe români să iasă la vot. El a mai spus că că a avut o noapte dificilă pentru că un vecin şi-a serbat majoratul.

* La ora 10:00, prezenţa la urne, la nivel naţional era de 8%.

* Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a votat la Universitea de Agronomie din Bucureşti. A ales oameni oneşti, cu experienţă în admnistraţie. Pentru că unii nu a vrut al doilea tur de scrutin, s-ar putea să nu avem schimbarea pe care ne o dorim, a spus Gorghiu. Ea le-a cerut românilor să vină la vot deoarece alegerile sunt într-un singur tur, iar dacă stau acasă şi dau un vot de blam nu pot determina schimbarea.

*Prezenţa la vot la ora 9:00 - 4,36% la nivel naţional, 2,21% în Bucureşti. Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele: Teleorman - 7,73%, Giurgiu - 7,25%, Olt - 7,05%. Pe ultimele locuri: Cluj - 3,02%, Harghita - 2,89%, Bucureşti - 2,21%

Prezenţa la vot în principalele oraşe: Braşov - 2,62%, Cluj-Napoca - 2,08%, Constanţa - 3,37%, Craiova - 3,18%, Iaşi - 2,53%, Ploieşti - 2,70%, Timişoara - 1,96%, Târgu Mureş - 4,10%

Prezenţa în mediul rural - 5,84%, în mediul urban - 3,26%.

* Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, a votat la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti. Ea spune că a votat cu speranţa că bucureştenii şi familiile lor vor avea o viaţă mai bună. Acum avem o şansă în plus pentru că suntem cu toţii mai maturi, spune ea. Firea a adăugat că e pregătită să lupte pentru bucureşteni, pentru intentiile bune exprimate în aceste zile. Ea i-a îndemnat pe români şi bucureşteni să voteze pe cine consideră de cuviinţă, dar să ştie că astăzi aleg gospodarii oraşelor, nu parlamentarii.

* Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, a votat pentru a vedea oamenii mult mai fericiţi şi iubind Bucureştiul. A votat cu gândul că oamenii tineri, maturi, care doresc o schimbare, vor ieşi astăzi la vot.

* Premierul Dacian Cioloş şi soţia sa, Valerie, au votat secţia la nr.32 din Zalău. Premierul spus că a votat pentru oameni care speră să facă din oraş mai mult decât este. A votat oameni în care are încredere. S-ar fi aşteptat la o regenerare a resurselor de candidaţi propuşi de partide. El a mai spus că se aşteaptă la schimbare în bine. Cioloş se simte legat de oraşul Zalău şi de aceea a votat aici. Am familie, prieteni şi aici mă simt acasă, a mai spus premierul.

*Aproximativ 200.000 de alegători - 1,40% - au votat duminică, până la ora 7,30, la alegerile locale, conform raportărilor Biroului Electoral Central (BEC).În București s-a înregistrat o prezență de 0,42%.

*În comuna buzoiană Verneşti procesul de votare a fost suspendat ]n 7 secţii deoarece buletinele de vot au fost tipărite greşit, anunţă Digi 24. Vor fi aduse alte buletine de vot pentru a se relua votarea. În această comună sunt aproximativ 8000 de alegători. Votul a fost reluat după mai bine de 4 ore. Sectiile de votare se vor inchide însă tot la ora 21.00, chiar daca votul a fost suspendat patru ore, a anunţat purtătorul de cuvânt al BEC, Iulian Ivan.

*Copreşedintele PNL Vasile Blaga a votat la liceul I.L. Caragiale din Capitală. El a spus că a votat împotriva imposturii şi populismului.

Alte stiri din Politic

Ultima oră