UDMR cere monitorizare. "Unii prefecţi pornesc zeci de procese împotriva simbolurilor maghiare"

07 Sep 2015
UDMR cere monitorizare.
Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, Laszlo Borbely, susţine necesitatea creării unui sistem de monitorizare a aplicării legislaţiei privind drepturile minorităţilor în România. El se referă la înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, cu predare în limba maghiară, la dreptul folosirii limbii materne în justiţie şi folosirea inscripţiilor bilingve în localităţile unde ponderea unei minorităţi depăşeşte 20% din numărul total al populaţiei .

Borbely spune că, atunci când a semnat, în 2007, Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, România și-a asumat standarde înalte în privința diversității culturale. "Așadar, avem instrumente juridice, dar avem nevoie de o mai bună organizare și de un bun sistem de monitorizare", a declarat deputatul UDMR la dezbaterea "Modelul cultural românesc cu privire la minorități, la 20 de ani după semnarea Acordului-cadru pentru Protecția Minorităților Naționale".

În opinia sa, acum atenția trebuie concentrată pentru a vedea dacă sunt respectate obligațiile asumate şi cere Guvernului crearea unei monitorizări eficiente. "Atâta timp cât unele universități, ca de exemplu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, nu respectă prevederile Legii educației, atâta timp cât în sistemul judiciar nu se asigură întotdeauna dreptul la folosirea limbii materne, atâta timp cât nu se respectă bilingvismul nici măcar în toate localitățile unde acest drept este prevăzut de lege, până atunci este perfect îndreptățită crearea unui sistem de monitorizare eficient care să asigure aplicarea legilor și prevederilor legale existente.

Nu putem afirma că România respectă întrutotul prevederile Cartei și Convenției-cadru, atâta timp cât unii prefecți pornesc zeci de procese împotriva simbolurilor naționale ale comunităților maghiare, de exemplu din cauza utilizării steagului secuiesc. De aceea, adresez un apel Guvernului, să creăm împreună o monitorizare eficientă, ceea ce ar putea asigura comunicarea la timp a raportului de țară", a mai spus Borbely. 

Citiţi mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră