Trebuie modificate sau nu Codurile penale româneşti? Ce spun americanii

27 Iun 2015
Trebuie modificate sau nu Codurile penale româneşti? Ce spun americanii

Departamentul american de Stat a dat publicităţii raportul privind drepturile omului în lume. Cum modificarea Codurilor Penale a provocat reacţii aprinse din partea liberalilor, raportul SUA le taie elanul: Codul Penal include o serie de inconsecvenţe, iar amendamentele necesare remedierii acestora se află în dezbatere în Parlament. Numai că dezbaterile au fost amânate sine die după o serie de declaraţii, care mai de care mai belicoase.

“În luna februarie, Guvernul a pus în aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala în scopul reducerii numarului de cazuri trimise în instanta. Cu toate acestea, nu a efectuat o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resursele umane si instrumentele necesare implementarii adecvate a codurilor. Codul de Procedura Penala permite arestul la domiciliu cu utilizarea dispozitivelor de monitorizare electronica, însa autoritatile nu au achizitionat înca astfel de dispozitive. De asemenea, noile coduri stabilesc diferente între categoriile de judecatori si functiile acestora: judecatorul de camera preliminara, care analizeaza probele si motiunile preliminare; judecatorul de drepturi si libertati; judecatorul de caz, care, conform legii trebuie sa fie diferit de judecatorul de drepturi si libertati. Cu toate acestea, unele instante nu au avut suficienti judecatori pentru a separa functiile. Codul Penal include o serie de inconsecvente. Amendamentele necesare remedierii acestora se aflau în dezbatere în Parlament”, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA. (Citiţi raportul integral aici)

Dezbateri amânate


La 9 iunie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis să amâne cu o săptămână dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a celor două coduri. Deputaţii jurişti au trimis propunerile la CSM, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministerului Justiţiei, solicitându-le avizul şi transmiterea unui punct de vedere într-o săptămână.

Până acum s-a conformat doar CSM. O comisie formată din membri ai CSM a analizat proiectele de modificare a Codurilor penale și a propus plenului Consiliului să dea aviz negativ. La 15 iunie, plenul CSM a dat aviz negativ celor 22 de proiecte de modificare. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că Ministerul Justiţiei are aceeaşi poziţie cu CSM. „Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt câteva propuneri venite din sistem. Avem obligaţia de a transpune câteva directive europene. Sunt peste o sută şi ceva de modificări în discuţie la momentul actual", a spus Cazanciuc.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, Livia Stanciu, a susţinut chiar la Camera Deputaţilor că nu poate transmite atât de repede un punct de vedere. "Vorbim de un pachet de proiecte de legi care vizează modificări substanțiale referitoare la Codul penal, Codul de procedură penală. Ambele sunt legi organice, care reprezintă fundamentul activității juridice a magistraților, care își desfășoară activitatea în materie penală. (...) Cred că pentru a da o notă de maximă seriozitate vizavi de aceste proiecte de acte normative, proiecte de legi ce vizează modificarea Cp și Cpp cred că nu s-ar impune astăzi să purtăm nici măcar discuții la modul general despre acest pachet. (...) Rugămintea este să amânăm discuțiile pentru o dată ulterioară pe care dvs o veți aprecia", a afirmat Livia Stanciu.

PNL şi Iohannis, împotrivă. Oprea ameninţă cu ruperea coaliţiei


În acest context, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a afirmat că ”un pas important în planul PSD pentru anihilarea justiției și combaterii corupției este modificarea masivă, împotriva independenței justiției, a legilor penale. Cele 22 de modificări propuse de PSD nu au alt scop decât să oprească reformele pornite în justiție și lupta anticorupție. Nu întâmplător este faptul că astăzi CSM a emis un aviz negativ cu privire la toate cele 22 de modificări. Față de această poziție a CSM, reiterăm cerința către PSD și coaliția majoritară să oprească modificarea legilor penale (...), să oprească orice efort care vizează slăbirea independenței justiției".

În opinia lui Predoiu, "scopul acestor modificări este să compromită anchete aflate în curs, dosare în curs de derulare prin eventuale dezincriminări". "Persoane vizate cu această protecție sunt liderii PSD, în special domnul Victor Ponta și Dan Șova", a susținut prim-vicepreședintele PNL.

Nici preşedintele Klaus Iohannis nu e de acord cu modificarea Codurilor penale. "Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte normative în interesul lor. Dacă vor ajunge la promulgare, le voi respinge", declara Iohannis pe 18 iunie.

Gabriel Oprea, liderul UNPR, în prezent premier interimar, a ameninţat cu retragerea de la guvernare dacă PSD "modifică pe furiş" Codul Penal în Parlament. “În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul acela penal - unii, pe furiş, vor să-l modifice - sau se doreşte un atac asupra statului român, pe noi de pierd de parteneri", a declarat Gabriel Oprea pe 14 iunie, la o emisiune tv.

Cum PNL ceruse amânarea dezbaterilor la Codurile Penale pentru o lună, şi nu pentru o săptămână, cum a susţinut PSD pentru emiterea avizelor, până la urmă discuţiile pe cele 22 de proiecte au fost amânate sine die.  

Alte stiri din Politic

Ultima oră