Soluţia Cioloş."Înseamnă că am decis să renunţăm împreună la Cuminţenia Pământului."

27 Mar 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Soluţia Cioloş.

 

Cumpărăm sau nu Cuminţenia Pamântului? Prezent la o emisiune realizata de Pro Tv, premierul Ciolos a declarat că faimoasa sculptură a lui Brancuşi nu poate fi achiziţionată decât printr-un parteneriat dintre cetăţeni şi Guvern .Totuşi,trebuie clarificată situaţia juridică a operei de artă.

"S-a negociat prețul care să fie plătit și s-a ajuns la 11 milioane (de euro — n.r.). (...) I-am cerut (ministrului Culturii — n.r.) să vină cu un precontract înainte de a lansa subscripția publică, să avem câteva lucruri foarte precise, legate și de termenul până la care să plătim suma respectivă", a declarat premierul, scrie agerpres.ro


El a atras atenția că atât banii pe care îi va da Guvernul, respectiv 5 milioane de euro, cât și suma de 6 milioane de euro, care ar urma să fie strânsă prin subscripție publică, vor venit de la cetățeni.
"Haideți să fim clari, direcți, și cei 5 milioane de euro tot banii cetățenilor sunt. Cei 6 milioane de euro care ar veni în plus tot de la cetățeni vin, însă cred că e important acest mesaj, că e o achiziție asumată de statul român și de poporul român. Am văzut toate discuțiile. De ce să dăm atâția bani pentru o piatră? Nu e vorba de o piatră acolo, e o operă de artă cheie în viața artistică a lui Brâncuși. E un unicat. Brâncuși are mai multe sculpturi, mai multe opere de artă pe care le-a lucrat în mod evolutiv, mai multe versiuni. Asta este una dintre puținele care este unică. N-a mai încercat alte versiuni. El a realizat această lucrare la un moment cheie, după ce a iesit din experienta cu Rodin” a explicat doct premierul.


Ce se va intampla dacă nu se strânge suma necesară?


„Dacă nu se adună suma, înseamnă că împreună am decis să renunțăm la această operă", a precizat Cioloș.

 

Acest împreuna înseamnă guvern şi cetaţeni.Altfel spus,o soluţie elegantă de a te spăla pe mâini:românii nu au dat banii necesari.

Alte stiri din Politic

Ultima oră