Situație fără ieșire a lui Iohannis. Respinge sau nu propunerea Comisiei Europene?

09 Sep 2015
Situație fără ieșire a lui Iohannis. Respinge sau nu propunerea Comisiei Europene?
Anuntul Comisiei Europene prin care cere Romaniei sa gazduiasca 6351 de imigranti pune autoritatile romane intr-o situatie mai mult decat delicata. Va respinge Romania aceasta propunere?
Anticipand parca un refuz al unor state, Angela Merkel a folosit un ton amenintator.

“Însă, în general, avem nevoie în Europa de un acord constrângător privind repartizarea coercitivă a refugiaților, conform unor criterii echitabile, între state membre', într-un mod durabil și fără o plafonare a numărului, a spus cancelarul german.

Nu e clar ce inseamna “repartizarea coercitiva” sau “acord constrangator”. Limbajul amenintator uimeste si spune multe despre raporturile dintre state in cadrul UE.
Pentru presedintele Iohannis aceasta criza reprezinta cea mai grea incercare a mandatului sau.

Dupa ce a anuntat ca nu accepta decat cote voluntare si in niciun caz peste 1700 de imigranti acum e pus in situatia de a accepta un numar de patru ori mai mare. Daca va spune “da”, imaginea lui publica va avea de suferit si va transmite mesajul ca rolul lui de presedinte este de a prelua ordinele de la Bruxelles.

Un conflict cu Bruxelles-ul dar si cu Merkel ii poate da mari dureri de cap si, se stie, Basescu a avut grija, in mandatele sale sa nu intre in conflict cu oficialii UE.

Cam fara iesire situatia in care se afla presedintele si care, nu se stie de ce , s-a grabit sa iasa in avans cu anuntul ca nu gazduim mai mult de 1700 de refugiati.

Dar mai e ceva in declaratia lui Merkel care anunta ca numarul imigrantilor alocati tarilor, inclusiv Romaniei , va fi mult mai mare. Merkel precizeaza ca problema imigrantilor trebuie abordata fara “o plafonare a numarului.”Se intelege clar ca cei 6000 din Romania pot deveni 10.000 sau mai mult.

De-abia atunci va simti Romania, cu adevarat, ce inseamna “criza refugiatilor”.
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră