Senatorii baga marfa pentru ANI

10 Mai 2015
Senatorii baga marfa pentru ANI
Un grup de senatori propune printr-un proiect de lege marirea numarului demnitarilor care trebuie sa-si declare averea si, care, vor putea fi astfel verificati de ANI .
Conform proiectului, este vorba despre membrii consiliilor de admnistratie, ai consiliilor de supraveghere, precum si de persoanele care detin functii de conducere in cadrul regiilor autonome de interes national sau local, companiilor si societatilor nationale sau, dupa caz, societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a admnistratiei locale este actionar. De asemenea, vor fi obligati sa-si declare averile si interesele personale guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii, membrii consiliului de administratie, angajatii cu functii de conducere ai BNR, precum si personalul din conducerea bancilor la care statul este actionar.
Diferenta fata de prevederile actuale ale Legii 76/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice este explicata de initiatorul acestei legi in expunerea de motive. Senatorul UNPR Marian Vasiliev arata ca legea actuala nu obliga la transparenta si factorii decizionali din bancile unde statul este actionar minoritar, ci doar actionar majoritar sau semnificativ. “ Chiar si in cazul in care statul este actionar minoritar este vorba in general de bugete foarte mari, iar termenul <semnificativ>, utilizat in lege este nerelevant”, se arata in expunerea de motive.

Alte stiri din Politic

Ultima oră