Ultimele scenarii înainte de consultări: Premier tehnocrat, guvern cu mandat limitat

20 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Ultimele scenarii înainte de consultări: Premier tehnocrat, guvern cu mandat limitat

Mai multe surse politice au declarat pentru HotNews.ro că Dragnea încearcă să convingă în această seară partidul să-l accepte, iar dacă se ajunge la un acord asupra numelor de miniştri, Dâncu pare să fie în acest moment cea mai probabilă propunere cu care PSD şi ALDE se vor prezenta mâine la Cotroceni pentru a-l propune preşedintelui Klaus Iohannis.

Într-un interviu acordat în octombrie agenţiei Bloomberg, Dâncu declara că "este o posibilitate să accept să continui să lucrez în guvern, însă în anumite condiţii. Trebuie să fie o forţă politică solidă în spatele unui guvern dedicat schimbării rapide a României. O ofertă de reconstrucţie având la bază un program naţional de dezvoltare".

Condiţiile lui Dâncu erau o majoritate solidă în Parlament şi sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis pentru "un plan de dezvoltare a infrastructurii, sănătăţii şi educaţiei", conform Bloomberg.

Vicepremierul mai spunea că e nevoie de continuitate, având în vedere că România are azi cea mai rapidă creştere economică din UE, dar considera că după alegeri va fi instalat un guvern politic.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea declara în timpul campaniei, într-un interviu pentru Antena 3 ca Dâncu este un foarte bun prieten cu care a lucrat timp de mai mulţi ani şi un sociolog pe care îl apreciază mult.

Totodată, una dintre variantele de lucru vehiculate în mediul politic este formarea unui guvern PSD-ALDE cu mandat limitat, condus de un alt premier decat Liviu Dragnea, au declarat pentru HotNews.ro surse convergente. Acest guvern ar urma să plece în primăvară, până atunci Parlamentul având timp să modifice legea care îl împiedică pe Dragnea să fie premier (Legea 90/2001).

În ultimele zile au fost vehiculate mai multe nume de posibili premieri: Marius Nica, fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul Ponta ;i Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicaţiilor sau Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră