Românii sunt așteptați la urne duminică. Cine va vota și de ce

09 Mai 2015
Românii sunt așteptați la urne duminică. Cine va vota și de ce
Duminică, 10 mai, este o zi importantă pentru locuitorii din Oradea şi din comuna limitrofă Sînmartin. Oamenii sunt aşteptaţi să voteze unificarea celor două localităţi. Procesul electoral este unic în România şi ar duce la dezvoltarea zonei, spun cei doi primari. Deşi lăudată de mulţi, fuziunea îi sperie pe unii localnici din Sînmartin, care se tem că vor plăti impozite ca la oraş.

Municipiul Oradea a iniţiat în anul 2001 constituirea Zonei Metropolitane Oradea, prin asocierea cu unităţile teritorial-administrative localizate în aria de proximitate a municipiului, respectiv comunele Biharia, Borş, Cetariu, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sînmartin, Sîntandrei.

Astfel constituită, Zona Metropolitană Oradea a fost prima asociaţie de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică din România, în format de arie metropolitană.

Scopul asocierii este de a stimula şi sprijini creşterea prosperităţii teritoriului zonei, respectiv ridicarea bunăstării cetăţenilor acesteia, direcţia de orientare fiind creşterea continuă a calităţii vieţii.

Până în anul 2024, Primăria Municipiului Oradea își propune ca, alături de primăriile comunelor învecinate (Biharia, Paleu, Oșorhei, Sînmartin, Nojorid, Sîntandrei, Borș) să creeze o metropolă cu renume din punct de vedere economic, urbanistic și turistic prin stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai.

Oradea a epuizat cea mai mare parte a terenurilor disponibile (70% din suprafaţa totală este reprezentată de intravilan) şi are nevoie de spaţii limitrofe pentru dezvoltare rezidenţială şi de servicii.

Pe de altă parte, Comuna Sînmartin oferă prin amplasarea sa un acces facil la oportunităţile urbane, existând o alipire naturală de municipiu.

Alte stiri din Politic

Ultima oră