Ministrul Prună insistă din nou cu Kovesi la șefia DNA. Judecător CSM: Anunțul e unul anormal, nefericit, nelalocul lui

26 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Ministrul Prună insistă din nou cu Kovesi la șefia DNA. Judecător CSM: Anunțul e unul anormal, nefericit, nelalocul lui

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat din nou că propunerea sa de reînvestire în funcția de procuror șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi este "singura soluție de bun simț".

"Am discutat, evident că am discutat cu președintele, pentru că el este parte a procedurii, o parte importantă a procedurii. Ministrul face o propunere, CSM dă un aviz și președintele este cel care poate să numească sau nu. Am avut o discuție, în general, privind procedura, dar nu a fost una specifică, cu privire la activitatea doamnei Kovesi. Îndemn pe toată lumea să citească rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, să citească bilanțurile DNA și să constate că, în fond, ceea ce eu propun și este legal este singura soluție de bun simț. Pentru că, dacă nu recompensăm performanța managerială, îi vom descuraja pe cei care..., iată, acum am lansat procedura pentru Ministerul Public, dacă nu putem recompensa o performanță managerială în condițiile în care legea permite două mandate, la ce bun? Legiuitorul s-a gândit la așa ceva", a răspuns Raluca Prună.

Totuși, judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, este altă părere și consideră că prin anunțul respectiv ministrul Justiției i-ar fi făcut un mare rău inclusiv procurorului șef al DNA pentru că l-ar fi pus într-o situație dificilă, ca și cum nu ar mai exista și alți magistrați care să participe la o competiție onestă și cinstită.

''Anunțul intempestiv făcut de ministrul Justiției, ieri, la bilanțul DNA, privind propunerea domniei sale de a prelungi mandatul doamnei Laura Codruța Kovesi îl consider unul nefericit, nelalocul lui, pentru că inclusiv Comisia Europeană cere criterii de transparență și un proces transparent privind nominalizările la în funcțiile de la Ministerul Public, cât și de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu o suspectez pe doamna ministru de rea-credință, dar nu era locul să facă un asemenea anunț. Dacă în cazul funcției de procuror general al României a anunțat criterii clare de parcurs privind nominalizarea, același lucru trebuia să se întâmple și în cazul DNA și la celelalte funcții. Este anormal să vii să anunți intempestiv, pentru bunele rezultate ale DNA — pe care nimeni nu le pune la îndoială — o nouă nominalizare a doamnei Kovesi la conducerea DNA', a afirmat Dumbravă, precizând că și alți procurori trebuie să aibă șansa de a accede la o astfel de funcție.

Alte stiri din Politic

Ultima oră