UPDATE. Florin Iordache, interimar la şefia Camerei, până la toamnă

14 Iun 2016 | scris de Veronica Micu
UPDATE. Florin Iordache, interimar la şefia Camerei, până la toamnă

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, la propunerea lui Liviu Dragnea, să nu propună pe nimeni ca succesor al lui Valeriu Zgonea la şefia Camerei Deputaţilor şi să se stabilească interimatul în Biroul Permanent al Camerei.

"În ultima perioadă, au fost vehiculate nume pentru această funcție — Victor Ponta, Rovana Plumb, Viorel Ștefan, Florin Iordache, Mihai Tudose și alții. De toți aceștia partidul are nevoie în teritoriu, în județe, să discute cu oamenii noștri, să-i ajute la organizare și în pregătirea alegerilor din toamnă. În aceste condiții, propunerea mea pentru colegii din CExN a fost să nu facem nicio nominalizare pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, decizia noastră este să mergem până la finalul mandatului acestui Parlament cu un interimar care va fi desemnat de către Biroul permanent al Camerei Deputaților", a declarat Dragnea, la finalul reuniunii CExN.

Deputatul PSD Florin Iordache este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi a fost desemnat luni preşedinte interimar al forului legislativ.

Întrebat dacă decizia CEx reprezintă pentru el o înfrângere sau o victorie, Victor Ponta a răspuns: "Doamne ferește! La câte victorii și înfrângeri am deja la palmares... Unii o să zică că e o victorie că nu e nimeni, alții o să zică că e o înfrângere". "Eu zic că e bine că nu e nicio ceartă în PSD", a conchis fostul premier.

Fostul premier Victor Ponta a declarat înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD că va candida pentru postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor doar dacă liderul PSD, Liviu Dragnea, îl va susţine. Ponta a negat că ar fi vreun conflict între el şi liderul PSD sau că s-ar fi supărat, chiar dacă a ţinut să reamintească cum Liviu Dragnea îi spunea acum o lună că îl doreşte la şefia Camerei Deputaţilor.

”Îmi pare rău dacă vă stric vreo ştire. Eu nu m-am trezit niciodată că vreau funcţii, că am avut. În campanie, şi domnul Dragnea şi colegii mei mi-au zis să mă implic şi m-am implicat, mi-au zis că ar fi bine să fiu la Cameră (n.r. - preşedinte al Camerei) şi am zis «bine, de acord». Acum este foarte simplu: dacă domnul Dragnea mă susţine, candidez la Cameră, dacă nu mă susţine, nu candidez, că nu vreau să ne certăm în PSD. Pune domnia sa pe cine crede că e mai bun. Nu e niciun conflict. Mă susţine, mă duc, nu mă susţine nu mă duc”, a declarat Victor Ponta, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

*******************************

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte astăzi, de la ora 14:00, la Palatul Parlamentului, pentru a decide cine îl va înlocui pe Valeriu Zgonea la şefia Camerei Deputaţilor. Ieri, fostul premier Victor Ponta a anunţat că se va autopropune în cadrul şedinţei ca preşedinte al Camerei Deputaţilor.

”I-am spus domnului Dragnea că intenţionez şi mâine la CExN, şi miercuri la grup să-mi depun candidatura. Am discutat cu foarte mulţi colegi care mi-au zis că e bine pentru PSD şi pentru Parlament acest lucru şi o să vedem ce se întâmplă la vot", a spus, luni, Victor Ponta.

În replică, Liviu Dragnea a comentat, ironic, anunţul lui Ponta spunând că, dacă fostul premier s-a "autopropus" în această funcţie, nici nu mai are rost să fie dat un vot în Comitetul Executiv Naţional.

”Eu nu am fost niciodată orbit după o funcție, fie că e plină, fie că e o fărâmă. La noi, cine a vrut o funcție, a spus-o în partid. M-am abținut în toată această perioadă pe cine aș vedea la conducerea Camerei pentru că aș vrea să discutăm în interior. Ori ne aliniem toți la această dorință, ori discutăm în partid. Ar fi fost bine să discutăm asta în partid, nu în presă. Eu cred că e nevoie de mulți dintre noi în campanie. Eu nu aș putea să stau aici cu ciocănelul în mână și să-i dau cuvântul domnului Cernea sau altui specialist. Cine vrea ca PSD să câștige alegerile parlamentare vine în echipa de campanie în fiecare zi, nu din când în când.

Mâine voi face ce face orice președinte responsabil, voi spune în interiorul CEX. E o anumită supărare că în prima zi după alegere, ar fi vrut ca 2-3 zile să se vorbească despre rezultatele alegerilor, nu despre șefia Camerei sau despre moțiunea de cenzură. Ce face această funcție pentru români, le aduce pâine pe masă? Oricine poate fi președinte al Camerei Deputaților din PSD. Să vedem dacă mai avem majoritatea în Cameră, că poate nu putem pune noi președintele.”, a spus Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse News.ro, pe lista scurtă a liderului PSD pentru funcţia de preşedinte al Camerei se află Florin Iordache şi Gabriel Vlase, cei doi vicepreşedinţi al acestui for.

Plenul Camerei Deputaților a luat act luni de încetarea de drept a calității de președinte al acestui for și de membru în Biroul permanent a lui Valeriu Zgonea, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD, la propunerea liderului acestui grup, Florin Pâslaru, scrie agerpres.ro.

Plenul a adoptat, de asemenea, cu 167 voturi "pentru", 32 "împotrivă" și o abținere, proiectul de hotărâre privind vacantarea postului de președinte al Camerei.

Alte stiri din Politic

Ultima oră