Se poate sau nu relua votul în cazul lui Gabriel Oprea?

23 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Se poate sau nu relua votul în cazul lui Gabriel Oprea?

"Pe ce motiv se cere reluarea votului? Nu există niciun motiv pe Regulament. (...) Nu se va ajunge la reluarea votului fiindcă nu ai cum regulamentar. Nu ai prevedere regulamentară ca să dai vot la aceeași problemă de două ori, fără să existe un incident de procedură. Deci în actualele prevederi constituționale ale Legii răspunderii ministeriale și ale Regulamentului Senatului nu există niciun text care să permită sau să poată fi interpretat ca dând posibilitatea reluării votului", a declarat vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), pentru Agerpres.

El a mai spus că Senatul ar putea relua votul numai în urma unei decizii a Curții Constituționale, însă "nu există motive" pentru o contestație la CCR. "(Reluarea votului ar fi posibilă — n.r.) doar dacă PNL ar contesta la CCR hotărârea și Curtea ar zice că lipsește o literă. Curtea ne-ar obliga să reluăm votul, în rest, nu. Iar la Curte nu există motive. Este o iluzie ceea ce face PNL", a mai spus senatorul PSD.

În schimb, copreşedintele PNL Alina Gorghiu e convinsă că votul în cazul Oprea poate fi reluat. "Este un mit faptul că nu se poate în mod legal cere reluarea votului. (...) Este un precedent din punctul meu de vedere pozitiv. Au existat şi alte precedente negative, cazul Şova sau legea defăimării, de exemplu, doar că suntem în altă situaţie, care merge într-un singur sens", a declarat Gorghiu vineri, la RFI.

Cazul Oprea: PNL îşi dă cu stângu' în dreptu' prin reluarea votului

Ea susţine că nu există nici o normă legală care să împiedice Parlamentul să revoce o hotărâre sau o lege să fie abrogată. "În cazul domnului Oprea, este vorba despre o hotărâre a Senatului, pe care nu ne împiedică nimeni şi nimic să o abrogăm, decât eventual, bineînţeles, voinţa politică a cartelului politic care-şi împarte dreptatea de unul singur, PSD-ALDE", a spus Alina Gorghiu.

Liderul PNL a invocat o postare pe Facebook a judecătorului Cristi Dănileţ, membru CSM, care susţine că există o soluţie legală. "Este o soluţie permisă de art. 12 şi 13 legea nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială: Parlamentul este cel care cere Parchetului efectuarea urmăririi penale - prin urmare, nu este nevoie de o lucrare care să vină, anterior, de la procurori. Această 'cerere' este un mod de sesizare specială în procedura penală la care face referire art. 288 alin. 2 Cpp, asemănător cu cel care în cazuri obişnuite se numeşte 'denunţ'. Aşadar, dacă nu s-a admis o dată propunerea de a se formula cerere, este oricând posibil să se repete această cerere, întocmai cum un denunţ poate fi formulat de mai multe ori de către aceeaşi persoană. Prin urmare, pentru a se exprima un nou vot în chestiunea ridicării imunităţii, nu este nevoie nici de probe noi aduse de procurori, nici să se găsească vicii în prima procedură, desfăşurată luni", scrie judecătorul Dănileţ pe Facebook.

PNL cere reluarea votului în Senat pentru cererea de urmarire penală a lui Gabriel Oprea

Conform prevederilor din Legea răspunderii ministeriale invocate de Dănileţ, "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Dezbaterea propunerii de incepere a urmaririi penale in Camera Deputatilor sau in Senat se face pe baza raportului intocmit de o comisie permanenta care, in cadrul competentei sale, a efectuat o ancheta privitoare la activitatea desfasurata de Guvern sau de un minister ori de o comisie speciala de ancheta constituita in acest scop. Raportul prevazut la alin. (1) se inscrie cu prioritate pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor sau a Senatului, dupa caz. Dupa inceperea urmaririi penale membrul Guvernului care este si deputat sau senator poate fi retinut, arestat, perchezitionat sau trimis in judecata numai cu incuviintarea Camerei din care face parte, cu respectarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Constitutie si a regulilor de procedura cuprinse in regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului.

Alina Gorghiu a mai spus că liberalii iau în calcul o eventuală grevă parlamentară, dacă votul în cazul Oprea nu va fi reluat. "Mai pot fi gesturi pe care să le luăm în considerare luni, de exemplu, la Biroul Politic Naţional, de genul grevă parlamentară pe o durată determinată sau alte gesturi politice, dar ştiţi care este problema, nu noi decontăm, nu PNL-ul, pentru că PNL-ul de data asta şi-a făcut cu vârf şi îndesat datoria faţă de cetăţeanul român. Cred însă că obligaţia de a rezolva această problemă este în grădina PSD", a mai spus Gorghiu.

Citiţi şi: 

Oprea a cerut oficial realuarea votului în Senat: "Nu fug de justiţie"

Fiul lui Gabriel Oprea, mesaj pe Facebook: Oamenii calcă pe cadavrul lui Gigină ca să-l distrugă pe tata!

Soluţia lui Iohannis: demisia lui Gabriel Oprea!

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră