Iohannis ia în calcul ca România să fie obligată să preia mai mulţi refugiaţi. Ce soluţii pregătesc autorităţile

17 Sep 2015
Iohannis ia în calcul ca România să fie obligată să preia mai mulţi refugiaţi. Ce soluţii pregătesc autorităţile
Deşi insistă că România se va opune cotelor obligatorii, preşedintele Iohannis a declarat joi, după şedinţa CSAT, că, dacă România va fi obligată să preia mai mulţi refugiaţi decât locurile disponibile, atunci autorităţile vor apela la fonduri europene pentru extinderea facilităţilor şi chiar construirea unor noi centre de cazare.

"Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare UE să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferi noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaților, dar care cel puțin teoretic este posibil și atunci am discutat ce se poate întâmpla și în acest context. Dacă se întâmplă, atunci este clar că trebuie să întreprindem ceva. S-a vehiculat ideea, dar nu s-a luat o decizie, care probabil ar putea aduce la o soluție, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităților de primire a refugiaților sau in extremis de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiați", a declarat Iohannis

Şeful statului a susţinut, totodată, că, la Consiliul JAI de săptămâna viitoare, România va pleda împotriva cotelor obligatorii de imigranți. "În speță ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător ca cel de la ultima ședință a Consiliului JAI: România este solidară cu celelalte state membre din UE, dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluție la problema migrației", a explicat  Iohannis care va fi mandatul României la reuniunea miniştrilor de Interne şi Justiţie din UE .

Citiţi mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră