Presa din Costa Rica scrie despre statutul de refugiat politic al Elenei Udrea

15 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Presa din Costa Rica scrie despre statutul de refugiat politic al Elenei Udrea

Presa din Costa Rica scrie despre prezenţa în ţară a Elenei Udrea, respectiv despre solicitarea statutului de refugiat politic printre palmieri a politicienei române. Nefiind familiarizaţi cu problemele în justiţie ale diverselor personaje dâmboviţene aterizate, la adăpost, în Costa Rica, jurnaliştii de la crhoy.com eludează, de exemplu, prezenţa Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT, tot în Costa Rica. Detalii interesante despre prezenţa Alinei Bica în Costa Rica au fost furnizate de RISE Project, într-un articol publicat la 14 februarie 2018.

Jurnaliştii de la crhoy.com scriu despre fosta ministră a Dezvoltării Regionale şi Turismului (2010-2013) că se află în Costa Rica şi că, în România, riscă privarea de libertate, fiind condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Jurnaliştii amintesc că Elena Udrea a făcut apel la această sentinţă.

Site-ul citat aminteşte faptul că avocatul  Elenei Udrea a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fostul ministru a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica. Anunţul a fost făcut la termenul de vineri al procesului în care se judeca dosarul "Gala Bute", care o poate priva de libertate pe Udrea.

Avocatul Veronel Rădulescu a explicat că a primit vineri dimineaţa mai multe documente de la Elena Udrea, care atestă faptul că ea şi-a stabilit reşedinţa în Costa Rica şi a primit statutul de refugiat politic la 21 martie, scrie agerpres.ro.

Veronel Rădulescu a înmânat judecătorilor respectivele documente, printre care şi un memoriu, în care Elena Udrea anunţă că doreşte să fie audiată în dosarul "Gala Bute" şi să i se acorde ultimul cuvânt, prin mijloace de comunicare la distanţă (videoconferinţă) sau prin procedura de comisie rogatorie, mai scrie agerpres.ro.

CRHoy.com a solicitat lămuriri din partea Ministerului de Externe din Costa Rica în legătură cu prezenţa politicienei române acolo, dar ministerul a precizat că, potrivit legislaţiei internaţionale referitoare la refugiaţii politic, precum şi potrivit unei rezoluţii a Curţii Constituţionale, nu pot fi furnizate informaţii de acest tip. În aceste cazuri confidenţialitatea referitoare la persoana în cauză prevalează, scrie crhoy.com, citând ministerul.

"Ceea ce a fost confirmat este faptul că Elena Udrea a fost înregistrată ca fiind intrată în Costa Rica la 7 februarie 2018, la ora 16:31. Udrea a fost înregistrată la sosirea pe aeroportul Juan Santamaria International şi, până în prezent, nu a fost înregistrată ca părăsind Costa Rica", scrie crhoy.com.

La rândul său, site-ul nacion.com scrie că Departamentul Migraţie al ministerului a confirmat sâmbătă pentru publicaţia Nation că Udrea a intrat la 7 februarie, fără să se fi înregistrat vreo ieşire din ţară cu numele ei, dar că "autoritatea NU a confirmat statutul de imigraţie al româncei".

Tot nacion.com oferă un detaliu important: "Potrivit legislaţiei, refugiaţii politic din Costa Rica îşi pot pierde statutul dacă se întorc în ţara din care au încercat să fugă".

Un procuror de la DNA a declarat vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că, din documentele depuse în instanţă de avocatul Elenei Udrea, nu rezultă că aceasta a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

"Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu", a spus procurorul, citat de agerpres.ro.

Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de autorităţile din Costa Rica în legatură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această ţară formulată de Elena Udrea, informează Ministerul Afacerilor, într-o precizare transmisă AGERPRES.

"Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de autorităţile din Costa Rica în legatură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această ţară formulată de persoana în cauză. Pe de altă parte, cetăţeanul român în cauză nu a contactat misiunea diplomatică română din Ciudad de Mexico cu solicitări de servicii, asistenţă sau protecţie consulară", se arată în precizarea MAE transmisă AGERPRES.

Într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune B1 TV, fostul preşedinte, Traian Băsescu, a comentat cererea de azil politic a Elenei Udrea în Costa Rica, spunând că orice persoană care se simte ameninţată sau hăituită are dreptul să se apere prin toate mijloacele de care dispune, relatează mediafax.ro.

"Un om care simte că e hăituit are dreptul să se apere prin toate mijloacele, un om care simte şi, mai ales, care ştie că nu are parte de o judecată corectă, are dreptul să se apere prin toate mijloacele", a afirmat, vineri seară, Traian Băsescu.

 

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră