Ponta anunță amnistie fiscală pentru profesii liberale și explică cine va simți reducerea TVA la alimente

11 Mai 2015
 Ponta anunță amnistie fiscală pentru profesii liberale și explică cine va simți reducerea TVA la alimente
Premierul Victor Ponta a anunțat, luni seară, la o emisiune televizată, că Guvernul va discuta, miercuri,  un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, în cazul cărora sunt deschise procese între ANAF şi diverşi contribuabili.

"Miercuri trebuie să fie în şedinţa de guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF şi diverşi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru şoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulţime de procese, avem miercuri proiect de lege - sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaţilor e decizional - şi vrem să facem un moment T0: dom'le, până aici, ştergem, că a fost legislaţia bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1, oricine greşeşte, plateşte", a spus Ponta.

Legat de reducerea TVA la alimente, care va intra în vigoare peste trei săptămâni, premierul a apreciat că va fi resimțită în special în buzunarul celor cu venituri reduse. ”Înseamnă evaziune fiscală mult scăzută, dintr-un motiv foarte simplu: la 24 la sută, din punct de vedere infracţional, merită să faci evaziune fiscală, să-ţi asumi riscuri de a încălca legea, la 9 la sută mult mai puţin. În al doilea rând competivitate sporită pentru produsele româneşti. În al treilea rând, o reducere a preţurilor, cu siguranţă că nu va fi matematic de 24 la sută la 9, cu 15 la sută dar va fi o reducere”, a declarat premierul Victor Ponta la Digi 24.

Tot în emisiunea de luni seară,  Victor Ponta a refuzat să se pronunțe cu privire la procedurile pe care ar trebui sa le îndeplinească Senatul în controversatul caz al lui Dan Sova, dar a spus ca i se pare de neînțeles faptul că acesta nu a fost trimis în judecata, lucru cerut chiar de colegul sau.

"Domnul Sova a cerut sa fie trimis în judecată, iar procurorul i-a spus că nu-l trimite în judecată și vrea să-l țina în arest preventiv. Pentru mine este foarte greu sa înțeleg!", a declarat Victor Ponta. In schimb, liderul PSD a refuzat sa se pronunte cu privire la pozitia pe care senatorii social-democrati o vor adopta în cazul Sova.

Întrebat despre proiectul supraccizei la carburanți, daca a fost unul bun sau nu, premierul a recunoscut că nu a fost o decizie bună. Ponta spune și că partea de infrastructură din proiectul său de guvernare îl nemulțumește, dar că își va concentra energiile în ultima parte a mandatului.

”Nu a fost un proiect bun, pentru că nu am reușit să deblocăm procedurile și să investim efectiv banii. Ne-a ajutat la un spațiu fiscal. Ca să poți să începi o procedură, trebuie să arăți că ai banii, altfel Comisia Europeană și FMI ne spunea foarte clar: taie, nu poți să pui atât la CNADNR”, a afirmat Victor Ponta. (M.M.)

Alte stiri din Politic

Ultima oră