Guvernul contestă la CCR majorările salariale din sănătate și educație

08 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
Guvernul contestă la CCR majorările salariale din sănătate și educație

Cioloş a spus că nu este posibil ca parlamentarii să nu fi ştiut despre Legea responsabilităţii fiscale, potrivit căreia cu şase luni inainte de alegeri nu se mai adoptă acte normative legate de salarii. 

Cele mai importante declarații ale lui Dacian Cioloș:

- Nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă, a amendamentelor depuse. Guvernul a cerut mai multe detalii, dar se votau amendamente care nici măcar nu erau discutate clar. Guvernul ar fi avut posibilitatea să dea nişte calcule privitoare la analiza de impact.

- Nu se poate ca parlamentarii să nu fi ştiut de existenţa legii responsabilităţii fiscale care spune că cu 6 luni înainte de alegeri nu se mai votează măriri salriale. Această lege prevede că instituţiile publice nu adoptă astfel de legil instituţie publică este şi Parlamentul, nu doar guvernul.

- Dacă s-ar fi dorit aceastră lege, s-ar fi aplicat principiul bicameramismului. ordonanţa a trecut prin Senat fără modificări, ea a suferit modificări în camera Dep, fără ca Senatul să se uite pe acele amendamente. Nu discut de problema cu cvorumul, e treaba Parlamentulşui. dar îdacă s-ar fi dorit o modificare OU, s-ar fi încerca să se ţină cont de acesdte cereri minime. Ordonanţa e de 30 de zile în parlament.

- Dincolo de aceste argumente, această lege de modificare a OU 20, aşa cum a fost votată, afectează nişte principii. Guv nu a conetstat nevoia măririi salriilor. tocmai în această idee am venit cu ordonanţa 20. dar dincolo de măpririle ca atare, esenţial este corectarea unor inechităţi existente de ani de zile, făcute pe picior, tocmai înainte de alegeri. Unele nici nbu s-au mai aplicat, tocmai pentru că nu s-a făcut această analiză responsabilă. pentru mine, a guverna responsabil, cu bun simţ, înseamnă a ţine cont de toate lucrurile acestea.

- Aşa cum a fost modif această OU, ea recreează sau adânceşte inechităţuile sociale de care vorbim. Anul viitor o luăm de la capăt să reparăm.

- Impactul bugetar al acestei OU, de 4,8 miliarde. Încă nu ştim cât o să ne rămână dion banii alocaţi pentru investiţii. aceste investiţii au un impact recurent. E vorba de a aloca în fiecare an. Aceastp creştere a masei salriale fără a şti cum vor evolua lucrurile în anii următori reduce foarte mult din alte politici din educaţie şi sănătate. Votarea acestei ordonanţe cu acest impact buigetar periclitează în perioada următiare de a aplica o lege a salarizării bugetare. Va avea un efect negativ asupra marjei bugetare. Practic, o abordare populistă, electorală, a politciii salariale, fără o abordare pe acest subiect. Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată. Acest contro vizeazpă dpar legea prin care s-a votat OU, şi nu OU. Prevederile OU rămân în vigoare. Dar aceste modificări făcute pe picior trebuie verificate de Curtea Constituţională. Dacă ar fi fopst un dialog onest între guvern şi comisiile parlamentare probabilş că o parte din acesdte vicii ar fi fost corectate din timp. Acest impact bugetar riscă să pună în pericol legea salarizării din anii viitori. Cred că salariaţii îşi doresc nu doar să crească salariile, ci această creşltere să fie una sustenabilă.

Alte stiri din Politic

Ultima oră