Pe urmele lui Dragnea. Cum vor PNL şi USR să-l elimine din Parlament

18 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Pe urmele lui Dragnea. Cum vor PNL şi USR să-l elimine din Parlament

"Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi vom vota în consecinţă. Regulamentul Camerei Deputaţilor este clar şi limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate”, a anunţat pe Facebook liderul interimar al PNL, Raluca Turcan.

Conform articolului 7, alineatul 3 din Regulamentul Camerei Deputaților,"Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condițiile de eligibilitate și în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârșirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral", prevede alineatul 3 de la Art 7 al Regulamentului Camerei Deputaților. Raportul întocmit de Comisia de validare trebuie aprobat de plenul Camerei Deputaţilor.

Raluca Turcan ameninţă că, dacă PSD va avea câştig de cauză la vot, liberalii iau în calcul sesizarea Curţii Constituţionale. Până atunci însă, Turcan speră ca şi celelelalte partide să se ralieze demersului PNL. Deocamdată, doar USR a anunţat că se opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea.

”Ne vom opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea condamnat pentru fraudă electorală. Declaraţia lui Florin Iordache, avocatul PSD, că incompatibilitatea între mandat şi condamnarea pentru fraude în alegeri nu se referă la trecut mi se pare de un ridicol absolut. Dar la ce fraude se poate referi regulamentul Camerei Deputaţilor, la cele din viitor?”, se întreabă Nicuşor Dan pe  Facebook.

De cealaltă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, pesedistul Florin Iordache a catalogat abordarea PNL total greşită.  "Discutăm de niște alegeri și Regulamentul (n.r. Camerei Deputaților) prevede foarte clar cum se validează niște mandate obținute în urma unor alegeri atunci când începe o nouă sesiune. De această dată, Parlamentul, cu noua legislatură, își începe activitatea marți la ora 12,00 și Comisia de validare constată dacă mandatele au fost obținute cu încălcarea legii sau prin fraudă. Poziția oficială atât a Biroului Electoral Central, a Birourilor Electorale Județene cât și a președintelui României despre aceste alegeri este că nu au fost fraude electorale. Deci a ne extinde noi, să ne dăm cu părerea, este din punctul meu de vedere, este o poziție total greșită. Nu avem ce comenta pe acest subiect", a declarat Iordache pentru agerpres.ro

Şi liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i se pare anormal demersul PNL. Întrebat dacă ALDE va susţine sau nu invalidarea mandatului liderului PSD, Tăriceanu a răspuns:" O să discutăm, nu ştiu să vă spun. Mi s-ar părea anormal să scoatem de la naftalină un articol care trebuia să fi funcţionat până acuma, pentru că articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015, de la referendum încoace tot a fost valabil şi văd că n-a fost invocat”.

Alte stiri din Politic

Ultima oră