PNL propune limitarea mandatelor conducerii Băncii Naţionale

02 Aug 2015
PNL propune limitarea mandatelor conducerii Băncii Naţionale
Proiectul de lege pentru întărirea independenței BNR și pentru limitarea numărului la două mandate ale guvernatorului BNR se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru votul final. Comisia juridică a avizat favorabil proiectul de lege, dar Comisia de buget-finanțe a dat aviz negativ.

Conform proiectului de modificare a Legii 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a Românie, iniţiat de mai mulţi deputaţi şi senatori PNL, membrii Consiliului de administraţie al BNR  trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să fie cetăţeni români, cu domiciliul în România, cu o reputaţie şi o pregătire profesională adecvată;
b) să aibă studii superioare de lungă durată în domeniul ştiinţelor economice;
c) să aibă o experienţă profesională adecvată în domeniul financiar, monetar, al instituţiilor de credit sau instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la absolvirea studiilor prevăzute la lit. b);
d) să nu deţină funcţii în cadrul partidelor politice şi să nu deţină alte demnităţi publice sau funcţii private, cu excepţia activităţilor didactice din învăţământul superior.
 Mandatul membrilor Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României poate fi reînnoit cel mult o dată. 

"Comisia Europeană solicită de doi ani de zile modificarea art. 3 din Legea BNR 312/2004, astfel încât să fie inclusă expres mențiunea că „Guvernul nu va căuta să influențeze sub nicio formă deciziile luate de membrii conducerii BNR” (Raportul de Convergență al Comisiei Europene 2014, pagina 131). Legea 312/2004, în forma actuală, lasă loc politizării BNR, dar şi numirii în Consiliul de administraţie a unor persoane care nu au experienţa specifică cerută de acţiunile unei bănci centrale. Mai mult, prin politizarea CA al BNR, există riscul unor derapaje în politica băncii centrale, după necesitățile Guvernului, ceea ce pune în mare pericol stabilitatea preţurilor şi mediul macroeconomic în ansamblu", afirmă prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.


Citiţi mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră