Ordonaţa 13, moartă şi îngropată. Pericolul nu a trecut încă

21 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ordonaţa 13, moartă şi îngropată. Pericolul nu a trecut încă

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege privind respingerea ordonanţei de urgenţă 13/2017 de modificare a Codurilor penale. Un vot "pentru" a primit şi legea de aprobare a OUG 14/2017 privind abrogarea OUG 13/2017. Camera Deputaţilor este for decizional în ambele cazuri.

Deputatul PNL Ioan Cupșa a propus adoptarea unui amendament care prevedea că "OUG 13/2017 își încetează aplicabilitatea la data intrării în vigoare a OUG 14/2017", dar amendamentul a fost respins de plen, relatează agerpres.ro. El a precizat că acest amendament are scopul de a asigura parlamentarii că legea de respingere a OUG 13/2017 nu va fi contestată la Curtea Constituțională.

Cu o zi în urmă, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, avertiza că aceia care insistă ca o ordonanță abrogată, respecziv OUG 13, să poată să fie respinsă printr-o lege, adică să aibă două date de încetare, își asumă responsabilitatea pentru efectele care vor fi produse. El a adăugat că toată lumea a uitat că cel care a propus abrogarea OUG 13 a fost președintele României.

"Domnul Dragnea a zis să dăm ocazia Opoziției să își manifeste înțelepciunea în ceea ce privește conținutul juridic, a acceptat ceea ce a spus Opoziția, dar să țineți minte, dacă va exista vreun efect negativ le aparține în totalitate. Eu vă învederez faptul că există posibilitatea ca și legea de respingere să fie declarată neconstituțională, așa cum a mai fost declarată o astfel de lege", a avertizat Nicolicea.

Inculpaţii în dosare de abuz în serviciu pot sesiza CCR

Întrebat dacă e posibil ca legea de respingere a OUG 13 să fie atacată la CCR, Eugen Nicolicea a răspuns: "Nu ştiu, din partea PSD nu va exista niciun fel de contestaţie, dar credeţi că persoanele respective, care s-au adresat instanţei, nu pot să atace în continuare? Eu am oferit o soluţie imbatabilă şi nu mai exista nicio cale de atac".

Mai multe persoane trimise în judecată pentru abuz în serviciu au atacat în instanţă ordonanţa de abrogare a ordonanţei 13, sesizând şi Curtea Constituţională.

Tot luni, dar în Senat, liderul PMP Traian Băsescu declara că respingerea prin lege a unei ordonanţe deja abrogate este o premieră, invocând şi el pericolul sesizării CCR de către inculpaţi.  "Noi am făcut un lucru inedit. Este prima dată. Am fost și eu în două legislaturi deputat, iată că sunt și în a treia legislatură senator. Nu am auzit de abrogarea unei ordonanțe, a unei legi, gata, deja abrogată printr-o altă lege. (...) Ce am făcut noi săptămâna trecută și săptămâna asta a fost efectul unor jocuri politice și a unei presiuni politice, dar dincolo de a coborî atât de jos instituția încât să abrogăm legi deja abrogate, v-aș putea spune un lucru: cine își va asuma responsabilitatea când vor apărea atacuri ale inculpaților la CCR, inculpați care vor fi condamnați într-un fel sau altul urmând niște puncte de vedere din deciziile CCR de abrogare a unor elemente din art. 297, inculpați care, dacă vor fi condamnați de vreo instanță, vor ataca la CCR exact faptul că art. 297 a fost de drept scos din Codul penal la expirarea celor 45 de zile", a afirmat Băsescu de la tribuna Senatului.

Marţi, Băsescu a revenit într-o postare pe Facebook, susţinând că Senatul a fost "umilit" prin adoptarea legii de respingere a OUG 13/2017, care era deja abrogată, și că acest "balet legislativ penibil" reprezintă o încercare a PSD de "a spăla șarlatania" emiterii actului normativ.

"Pentru prima dată în istoria sa postdecembristă, Senatul este umilit și pus în situația de a vota respingerea unei ordonanțe abrogate și care, practic, nu mai exista, ca și cum aceasta ar fi fost în vigoare", a scris Băsescu, pe Facebook.

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră