Avocatul Poporului atacă Ordonanţa "Referendumul" la CCR

19 Mai 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Avocatul Poporului atacă Ordonanţa

Ordonanţa, adoptată la 11 mai, contravine, în integralitatea ei, pe de-o parte, dispozițiilor constituționale privind regimul ordonanțelor de urgență, iar, pe de altă parte, prevederilor legii fundamentale privind obligativitatea deciziilor Curții Constituționale, precizează Avocatul Poporului.

Altfel spus, Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora. Numai că în motivele invocate de Guvern, Avocatul Poporului a remarcat că, în realitate, doar două autorități publice locale au decis organizarea unor referendumuri locale în aceeași zi cu alegerile locale, deşi Legea 3/2000 nu permitea organizarea concomitentă a două tipuri distincte de scrutine.

Conform unui comunicat al Guvernului, odată cu alegerile locale din 5 iunie, urmează să fie organizate două referendumuri locale. Astfel, printr-o Hotărâre din 17 martie 2016, Consiliul Local al comunei Dîngeni, județul Botoșani, a aprobat organizarea referendumului local în vederea consultării cetățenilor din comuna Dângeni pentru înființarea satelor Gulioaia, Buneni și Coșteni. Totodată, printr-o Hotărâre din 31 martie 2016, Consiliul Local al municipiului Oradea, județul Bihor, a aprobat organizarea unui referendum în vederea consultării orădenilor cu privire la modificarea limitei administrative a unității administrativ-teritoriale Oradea.

Totodată, Avocatul Poporului acuză Guvernul că a nesocotit considerentele Deciziei 334/2013 a Curții Constituționale, prin care s-a constatat că modificarea și completarea Legii referendumului sunt constituționale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

"Or, în situația de față, Guvernul a adoptat un act normativ în materie referendară fără a ține cont de cele statuate de instanța de contencios constituțional în considerentele Deciziei nr. 334/2013, Ordonanța de urgență nr. 15/2016 fiind adoptată chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale", precizează Avocatul Poporului.

Alte stiri din Politic

Ultima oră