Năstase: Nu pot să înţeleg slugărnicia noastră balcanică

19 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Năstase: Nu pot să înţeleg slugărnicia noastră balcanică

"România îşi merită statutul de colonie. Periodic, apar diverşi ambasadori străini – de obicei aceiasi – în şir indian, şi în momente specifice trimit declaraţii în care precizează – că nu comentează cazuri individuale, dar<imunitatea nu trebuie folosită ca un scut>. Evident că este vorba de imixtiuni inacceptabile în viaţa politică internă. Şi in deciziile Parlamentului român. Imixtiuni interzise de Convenţia de la Viena referitoare la dreptul diplomatic", scrie Adrian Năstase pe blogul personal.

Fără a se referi în mod expres cazul ambasada SUA- Mădălin Voicu, fostul premier se întreabă "de ce îl macină pe un anume ambasador dacă un parlamentar împotriva căruia A INCEPUT urmărirea penală (pentru ca nu mai are imunitate din 2003, conform Constituţiei modificate atunci) este băgat sau nu şi în lanţuri, asa cum, spre exemplu, se întâmpla în coloniile olandeze, pe vremuri? Sau dacă el va sfârşi pe scut sau sub scut".

Năstase nu crede că astfel de declaratii ar putea fi făcute în Ungaria sau în Polonia, după cum nici ambasadorul George Maior nu ar putea să critice, la Washington, discursurile rasiste ale lui Donald Trump, în locul "frumoaselor sale conferinţe" despre parteneriatul strategic româno-american.

"Poate că ar putea, cel mult, să notifice nemulţumirea guvernului român în legătură cu diverse legislaţii. Evident, nu în ceea ce priveşte faptul că România a ridicat vizele pentru americani, dar SUA ne comunică, în schimb, an de an, că suntem pe drumul cel bun pentru visa waiver. Românii sunt buni , ca parteneri în <teatre>, dar nu pe teritoriul american.

Nu pot să înţeleg slugărnicia noastră balcanică, lipsa de demnitate în a decide fără diriginţi – sovietici, americani, germani, chinezi, etc., asumându-ne, cu bune şi cu rele, drumul pe care mergem. De aceea, ne merităm MCV-ul, o lesă care ne ţine <pe drumul cel bun",conchide fostul premier .

Alte stiri din Politic

Ultima oră