Moțiunea de cenzură, RESPINSĂ. Ponta rămâne premier

12 Iun 2015
Moțiunea de cenzură, RESPINSĂ. Ponta rămâne premier
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta a fost repinsă de Parlament. Au fost exprimate 214 voturi, dintre care 7 au fost anulate. Din cele 207 de voturi valabil exprimate, 194 au fost "pentru" și 13 "împotrivă". Astfel, nu a fost întrunită majoritatea voturilor cerută de Constituție.

Pentru a fi adoptată, moțiunea ar fi trebuit să fie votată de 278 de parlamentari din totalul de 554.

UPDATE 12:15
- A început votul în Parlament. 

Citește și Cum votează UDMR moţiunea de cenzură a PNL

UPDATE 12:11 - Victor Ponta a revenit la tribuna plenului reunit. 
 
"Îmi pare rău că nu am vorbit de guvernare. Am reușit după 7 ani de cădere să ne întoarcem și să depășim performanțele economice din 2008. Săptămâna viitoare dezbatem Codul Fiscal, esențial pentru viitoarea dezvoltare a României. O veste proastă: la Chișinău avem o nouă criză politică. Premierul de acolo - care e de la PPE - și-a dat demisia. Moldova e o ofrandă ușoară pentru cei din Est care îi vor răul. Eu sunt convins că nu vreți același lucru pentru România. Cred că putem să ferim România de o furtună. Le mulțumesc tuturor colegilor din majoritate și mai ales colegilor din PSD pentru că au rezistat atacurilor mincinoase ale propagandei. Cu o singură excepție, v-ați ales lideri la PSD cu care vă puteți mândi. Când nu voi mai fi președinte PSD, în niciun caz nu voi vota alături de PNL să dau jos un guvern PSD, că doar nu sunt prostănac", a spus premierul Ponta.

UPDATE 11:40
- Vasile Blaga și-a început discursul din Parlament anuțând că premierul Republicii Moldovaș și-a dat demisia, declarând că toți cetățenii sunt egali în fața legii.
 
"Ponta a recurs la contra-manifestatii. PNL a amânat protestul de azi pentru că suntem un partid responsabil. Dar dvs. ați organizat nenumărate proteste în 2011-2012. Ponta arată ca un politician disperat, care are un singur gând: să rămână în funcțiw indiferent de costuri. Ponta a îndrăznit ce nu a mai făcut nimeni: să blocheze și să limiteze dreptul la vot al românilor din Diaspora. Crește ruptura dintre guvernanți și cetățeni. Demisia e o dovadă de caracter și de responsabilitate. Votul în favoarea moțiunii este un vot în favoarea interesului național al României. Învățați de la premierul Moldovei, domnule prim-minitru", și-a încheiat discursul Vasile Blaga.

UPDATE 11:18
- Alina Gorghiu i-a replicat lui Tăriceanu, declarându-l "berbecele PSD".
 
UPDATE 11:15 - Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a luat cuvântul pentru a-i acuza pe liberali de lipsa de legimitate, deoarece au ajuns în Parlament pe listele USL, o alianță din care între timp PNL a ieșit. 
 
"Ați trădat electoratul, nu aveți dreptul să vorbiți de legitimitate", a acuzat Tăriceanu.
 
UPDATE 11:00 - Alina Gorghiu a declarat, în plen, că premierul are "manifestări de dictator". "Ați transformat un stat de drept într-un stat nedrept", a spus co-președintele PNL. 
 
UPDATE 10:55  - Premierul a afirmat că moțiunea "nu privește activitatea Guvernului, ci a Parlamentului".
 
"Mi-am exprimat regretul pentru faptul ca la sectiile de vot din strainatate nu toti romanii au putut vota in conditii normale. Important e sa asiguram conditiile ca in viitor sa se voteze in conditii normale. Alegerile trebuie sa fie organizate si in afara tarii de Autoritatea Electorala Permanenta", a spus Ponta.
 
Premierul a precizat că "votul de azi va arăta că nu există nicio altă majoritate". 
 
"Nu acuz Opozitia că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, așteaptă ca altă putere a statului sau un procuror să o faca în locul său. Cred că e o mare greșeală și va veni timpul când vă veți da seama de acest lucru", a conchis Ponta.
 
UPDATE 10:53 - Crin Antonescu, fost președinte PNL: "Votez pentru motiune, pentru ca acest Guvern trebuie sa cada, nu atat pentru ca nu aveam inca o lege a votului pentru diaspora, dar pentru ca Guvernul trebuie sa organizeze alegeri in circumscriprii unde este obligat sa o faca. Nu trebuie sa te erijezi in aparator al Parlamentului cat timp nu faci un lucru elementar, sa organizezi alegeri".

UPDATE 10:25
: Senatorul PNL Viorel Badea citește moțiunea de cenzură denumită "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!"

UPDATE 10:17 - Ședința din plenul Parlamentului în care va fi dezbătută și votată moțiunea de cenzură a liberalilor împotriva Guvernului deschisă a început. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că la ședință sunt prezenți 364 deputați și senatori. 189 de aleși sunt absenți.

UPDATE 10:15 - Premierul Victor Ponta a declarat, la sosirea în Parlament, că are emoții legate de votul privind moțiunea de cenzură. 
 
"Sigur că am emoții. Este moțiune de cenzură și sunt prim-ministru al României", a spus Ponta. 

UPDATE 09:55 - Parlamentarii au început să se adune în plen. Liberalul Ludovic Orban a declarat că "decizia PSD, UNPR, dar și PC de a sta în bănci este o decizie care descalifică definitiv conducerea PSD și UNPR". 
 
"Să stai ca oile în staul este cea mai mare umilință", a mai spus Orban.
..................................................

Parlamentul dezbate şi votează azi moțiunea de cenzură a PNL intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!". Este prima moțiune de cenzură împotriva cabinetului Ponta după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis.
 
Votul va fi secret cu bile și va fi dat azi, începând de la ora 10:00. 
 
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Drept urmare, este nevoie de cel puţin 278 de voturi "pentru" ca moţiunea de cenzură a PNL să fie adoptată şi Guvernul să pice.
 
Din cele 278 de voturi necesare, liberalii au doar 173 de voturi, având nevoie de încă 105. Coaliţia guvernamentală PSD-UNPR-PC-PLR şi minorităţile naţionale se bazează pe 315 de voturi.

Ce spune textul moțiunii 
 
Liberalii susţin că "modul în care sultanatul lui Ponta se raportează la votul prin corespondenţă şi la românii care trăiesc în afara graniţelor ţării arată clar că nu le pasă nici de viaţă, nici de părerea copiilor şi fraţilor noştri care îşi câştigă existenţa în străinătate. Mulţi dintre ei s-ar întoarce şi mâine acasă dacă ar avea condiţii decente de trai şi un loc de muncă prin care să-şi întreţină familiile. Domnule Ponta, dacă aşi fi pe jumătate preocupat de guvernare cum sunteţi de viitorul domnului Şova, poate că aceste deziderate ar fi pe cale de a fi atinse".
 
Sunt amintite cazurile lui Dan Şova, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, subliniindu-se faptul că Guvernul Ponta are cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul exercitării funcţiei.

"Dacă veţi vota moţiunea de cenzură înseamnă că aţi înţeles deja mesajul dat de alegători în noiembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieşit în stradă şi au strigat <Vrem să votăm!>. Acum, românii din ţară- mulţi dintre ei - nu au reprezentanţi. Nu ies şi nu-şi strigă nemulţumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanţele din România, care, rând pe rând, obliga Guvernul Ponta să organizeze alegeri. Dacă nu veti vota motiunea de cenzură, veţi arăta că sunteţi rupţi de cetăţeni, de propriii voştri alegători. A vota împotriva moţiunii de cenzură echivalează cu a gira acţiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în Diaspora şi în ţară, a accepta subminarea principiilor democratice", se mai arată în documentul liberalilor. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră