INSCOP: Creşte numărul românilor care vor alegeri anticipate

15 Mai 2015
INSCOP: Creşte numărul românilor care vor alegeri anticipate
Un sondaj realizat de INSCOP arată că majoritatea românilor vrea menținerea în funcție a actualului Guvern până în 2016. Chiar dacă a crescut numărul celor care vor alegeri anticipate, 49,8% dintre români consideră că o moțiune de cenzură depusă de PNL nu are șanse să dărîme Guvernul Ponta, aceasta fiind prima condiţie pentru organizarea unor alegeri legislative înainte de termen.

Conform sondajului, 58,5% dintre cei chestionați consideră că Guvernul ar trebui să își încheie mandatul la termen, în 2016, doar 29,6% dintre români fiind de părere că Guvernul trebuie să fie înlocuit cât mai repede. Nu știu sau nu au răspuns la această întrebare 11,9%.

Totodată, 36% dintre cei chestionați de operatorii INSCOP susțin organizarea de alegeri parlamentare anticipate, procentul acestora fiind în februarie 2014 de 33,4%. 50,2% declară acum că nu sunt de acord cu alegerile anticipate, față de 46,2% în februarie 2014. Procentul celor care nu au răspuns la această întrebare este de 13,8% în mai 2015.

Cît priveşte o moţiune de cenzură a PNL împotriva Guvernului, 49,8% dintre români nu-i dau şanse , 22,8% susţin contrariul, iar 27,4% nu știu sau nu răspund. Întrebați în luna februarie a acestui an dacă PNL va reuși să dea jos guvernul Ponta în urma unei moțiuni de cenzură, 36,6% răspundeau negativ, 29,6% pozitiv, procentul non-răspunsurilor fiind de 33,8%.

Compromis între Palate

Pe de altă parte, sondajul arată şi care este opinia românilor despre colaborarea între preşedintele Iohannis şi premierul Ponta. 72,7% dintre respondenți sunt de acord că atunci când președintele și premierul au puncte de vedere diferite cei doi trebuie să găsească soluții de compromis pentru a rezolva problemele de interes public. 16% dintre români consideră că atât șeful statului cât și șeful guvernului trebuie să își își mențină opiniile fără a face compromisuri, în timp ce 11,3% au ales varianta 'Nu știu /nu răspund'.

În continuare, preşedintele Iohannis se bucură de aprecierea românilor. 67,8% din cei chestionați apreciază activitatea lui Iohannis la patru luni de la preluarea mandatului, procentul celor care nu o apreciază fiind de 20,1%. 12,1% dintre intervievați nu știu sau nu răspund la această întrebare.
În cazul premierului, părerile sunt împărţite. Activitatea premierului Victor Ponta din primele patru luni ale lui 2015 este apreciată de 41,1% dintre români, procentul celor care nu o apreciază fiind de 46,9%. 12% reprezintă non-răspunsuri.

O nouă Constituţie
Sondajul INSCOP mai arată că 58,7% dintre români consideră că România are nevoie de o nouă Constituție, 23,5% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 17,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare. De asemenea, 36,1% dintre români susțin alegerea parlamentarilor prin votul pe listă, în timp ce 33,7% sunt adepții votului uninominal practicat în prezent. Procentul non-răspunsurilor la această întrebare este de 30,2%.

Conform unui comunicat de presă, „Barometrul INSCOP — ADEVĂRUL despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 23-30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1085 persoane și are o eroarea maximă admisă a datelor 3%, la un grad de încredere de 95%. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră