Măgarul lui Buridan şi PSD-ul. Cînd succesul vine prea devreme pentru Liviu Dragnea

12 Dec 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Măgarul lui Buridan şi PSD-ul. Cînd succesul vine prea devreme pentru Liviu Dragnea

Jean Buridan a fost un filozof francez din secolul 14 şi a rămas în istorie printr-o poveste a unui măgar neehotărât- mă rog,Buridan folosea povestea ca exemplu al unei argumentaţii filozofice privind natura umană.

Iar măgarul ,povesteşte francezul, se trezeşte într-o zi între două grămezi de fîn. Cum era mort de foame se repede aupra uneia grămezi de fân dar se opreşte în ultimul moment:dacă fînul din spate e mai bun ? Nu ,nu pare mai bun şi se întoarce la prima grămadă. Dar dacă...? Şi se întoarce iar...şi iar..şi încă o dată,pînă moare de foame.

Buridan vrea să spună că omul,ajuns într-un moment în care pare că şi-a atins ţelul,ezită să ia o decizie finală şi,de regulă, pierde.

Cam în acest punct se află Liviu Dragnea. Fabulosul succes al PSD-ului îl pune în poziţia tentantă de a prelua funcţia de premier al guvernului României. Dar poate ?

Mulţi şefuleţi din PSD îl împing de la spate: Liviule,eşti cel mai bun! Instinctul lui de ţăran din Sud ar trebui să-l avertizeze : ce vor ăştia ? Stim proverbul: Fereşte-mă Doamne de prieteni...

Dar Dragnea e ca în povestea lui Buridan : trebuie să ia repede o decizie. Să zicem că acceptă funcţia de premier. Ce va face Iohannis?

Dacă-i respinge candidatura pe motiv de probleme penale?

Şi va începe atunci o bătălie mediatică zgomotoasă pe tema prezenţei unui penal în fruntea Guvernului?

Rezistă Dragnea la o asemenea confruntare?Chiar ai lui vor încerca să-l forţeze să plece acasă. Ca să nu mai vorbim că are şi un proces care se poate termina prost. Aşa că: riscă Dragnea o variantă atât de agitată?

Cealaltă ieşire din această criză: Dragnea propune pe altcineva. Iohannis acceptă dar apare altă problemă:poate avea încredere Liviu în noul premier?

Mare bătaie de cap:cum îl ţine sub control.

Noul centru de putere,chiar acolo unde se administrează banii,va deveni repede mai atractiv decît centrul de putere pe care-l reprezintă Dragnea.

Şi atunci care-i rostul acestei victorii de poveste a PSD-ului sub conducerea Comandantului Dragnea dacă gloria ajunge la altcineva?

Ipoteza că Dragnea îşi rezolvă repede problemele cu jusţiţia nu ţine: repede e ceva relativ astăzi în Romînia iar pentru Dragnea timpul a luat-o deja la goană.

Cei care participă la politica de vîrf sunt mânaţi de pofta succesului şi a puterii.

Dragnea a fost un norocos:figură importantă în PSD,scensiune solidă şi iată că,teoretic, are o cale deschisă:premier şi,evident,candidat la prezidenţialele viitoare.

Sună frumos,nu? Doar ca succesul a sosit prea repede,într-un moment nepotrivit.

Aşa că,orice decizie va lua Dragnea va fi una proastă pentru el.

Doar se ştie:când ajungi în vîrf,te pregăteşti să cobori. Depinde cît de înalt e vîrful pentru fiecare...

Alte stiri din Politic

Ultima oră