Macron, la Bucureşti: Aveţi tot dreptul să cereţi intrarea în Spaţiul Schengen

24 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Macron, la Bucureşti: Aveţi tot dreptul să cereţi intrarea în Spaţiul Schengen

Aflat joi într-o vizită de câteva ore la Bucureşti, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a susţinut aderarea României la zona Schengen, dar s-a declarat nemulţumit de modul în care funcţionează acest spaţiu în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, el a criticat directiva europeană privind detaşarea lucrătorilor în UE.

Într-o conferinţă comună cu omologul său francez la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a spus că aderarea României la Schengen rămâne un obiectiv important. 

"I-am transmis domnului preşedinte şi că obiectivul aderării la Spaţiul Schengen rămâne unul important, România acţionează deja ca un membru de facto al Spaţiului Schengen", a spus Iohannis.

"Aveţi tot dreptul să cereţi intrarea în Spaţiul Schengen, (...) dar trebuie să fiu onest: Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine, iar obiectivul meu este ca în următoarele luni să venim cu nişte reforme şi să vă asociem la aceste discuţii. Din acest punct de vedere vă arăt toată deschiderea pentru a recunoaşte eforturile pe care le-aţi făcut", a declarat Macron.

Întrebat dacă Franţa va sprijini aderarea României la Spaţiul Schengen după completarea reformelor cerute, Macron a răspuns: " Nu pot să vorbesc în numele predecesorilor mei, dar răspunsul meu este da.(...) Cred că istoria ne arată că chiar şi cu România şi Bulgaria în afara Spaţiului Schengen, migranţii tot au intrat în Uniunea Europeană. (...) Singura mea rezervă este că acest Spaţiu Schengen funcţionează prost astăzi, iar această reformă trebuie făcută, iar într-un Spaţiu Schengen întărit România să poată intra. (...) Cred că trebuie să ne regăsim ritmul şi o viziune consolidată pe aceste teme".

Cât priveşte problema muncitorilor detaşaţi în UE, Macron a precizat că revizuirea directivei pentru detaşarea lucrătorilor nu interzice transportatorilor deplasarea, ci dimpotrivă . El a susţinut  că vrea să pună capăt unui sistem slab, care permite angajarea lucrătorilor cu preţurile din ţara de origine şi care nu reprezintă spiritul Uniunii Europene. 

Macron a exclus ideea unui Frexit în cazul unui eşec al revizuirii directivei. "Niciodată nu am abordat problemele europene în acest sens. Întrebarea e ce vă doriţi în România: doriţi ca salariile din România să rămână întotdeauna la o treime ale celor din Franţa sau o România în care tranziţia să se facă natural, care să se integreze pe deplin. Europa a fost extinsă, dar în acest sens nu în mod egal. (...) De câţiva ani, anumiţi oameni politici profită de fondurile structurale dar dezvoltă un model de dumping social şi fiscal, continuă să scadă taxele companiilor, dar fără spiritul de convergenţă. Un astfel de sistem va exploda, nu va avea loc un Frexit, ci o distrugere a Uniunii Europene", a spus preşedintele francez. 

Întrebat dacă susţine această iniţiativă a Franţei, preşedintele Iohannis a evitat să dea un răspuns tranşant. "Nu vă pot spune că sunt pro sau contra, nu cred că v-aţi imaginat că domnul Macron şi cu mine stăm să redactăm un draft al unui proiect. Dar trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt: există pe de-o parte mai mulţi oameni care mai degrabă vor să eludeze sistemul decât să se integreze în sistem. E foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această directivă. (...) Dacă a produs astfel de disensiuni nu înseamnă că oamenii din Franţa nu au dreptate sau că cei din România nu au dreptate, înseamnă că directiva nu e suficient de clară şi de bună", a spus şeful statului.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră