Modificarea legii alegerilor locale. Variantele lui Băsescu, după întâlnirea cu Cioloș

01 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Modificarea legii alegerilor locale. Variantele lui Băsescu, după întâlnirea cu Cioloș

"Am considerat că sunt două variante: asumarea răspunderii de către Guvern, dar este un act profund de voință a Guvernului, fiind mult mai democratică decât OUG (...). Asumarea răspunderii nu are vicii de genul OUG. Noi am sugerat, dacă se adoptă această variantă, atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt: alegerea primarilor în două tururi, președinții de CJ în două tururi și Parlament cu 300 de parlamentari", a spus președintele PMP.

Băsescu a precizat că cea de-a doua variantă este ca PNL, care a propus alegerea primarilor în două tururi, să promoveze această inițiativă în Parlament, anunțând că Mișcarea Populară o va semna.

Întrebat dacă premierul a răspuns propunerilor reprezentanților Mișcării Populare, Băsescu a declarat că nu se aștepta la un răspuns pe loc de la primul-ministru.

"Am făcut o discuție cu argumente pro și contra. Este greu să iei o decizie chiar la masa discuțiilor. Părerea mea este că va adopta soluția care îl ține departe de o implicare consistentă, adică va spune că cei care vor, să promoveze legea în Parlament. (...) Nu ridică probleme logistice deosebite, alegerea în două tururi. Aceeași logistică se folosește și în turul întâi și în turul doi. Nu necesită un efort deosebit. (...) Nu cred că un guvern poate fi picat printr-o moțiune de cenzură pentru că a introdus norme democratice”, a precizat fostul șef al statului.

”Părinții votului într-un singur tur au fost chiar azi la masa negocierilor să îi ceară lui Dacian Cioloș alegerea în două tururi, pentru că părinții alegerilor locale într-un singur tur sunt cei de la PDL, Vasile Blaga, primarii actuali pe care îi au și i-au și nominalizat ca viitori candidați”, a mai spus Traian Băsescu.

Premierul Dacian Cioloş s-a consultat, astăzi, cu liderii partidelor parlamentare pe tema alegerilor locale.

Discuțiile au loc în contextul în care actuala lege electorală, modificată în mai 2015, prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Alte stiri din Politic

Ultima oră