Legea insolvenţei personale merge la promulgare. Vezi cui nu i se aplică

20 Mai 2015
Legea insolvenţei personale merge la promulgare. Vezi cui nu i se aplică
Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu 309 voturi pentru, proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice. Proiectul prevede că în momentul deschiderii procedurii de insolvență se suspendă orice procedură de executare silită și nicio altă procedură de executare silită nu mai poate fi începută, se acordă preferință planului de rambursare, și nu lichidării bunurilor, se suspendă de drept acumularea dobânzilor, penalităților și majorărilor de întârziere după momentul inițierii procedurii de insolvență și debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor care se întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

"Proiectul de lege oferă un ajutor real românilor de bună-credință sufocați de datorii. Eu mi-aș fi dorit ca întreaga procedură să fie sub controlul instanței, dar, având în vedere comentariile CSM care au spus că este posibilă o îngreunare a instanțelor și în consecință termene foarte lungi, am decis ca în fața dumneavoastră astăzi să vin cu această propunere legislativă care cuprinde două tipuri de proceduri: una administrativă, în fața unei comisii de insolvență, prin care se dă o reeșalonare a datoriilor în baza unui plan de rambursare pe un termen de 5 ani și numai procedura de lichidare se află în fața instanțelor de judecată", a spus la dezbatere inițiatoarea proiectului, deputata PSD Ana Birchall, conform agerpres.ro.

Actului normativ prevede, totodată, că insolvenţa debitorului se prezumă atunci când acesta, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenţei, nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori.

Legea nu se va aplica datornicului care, deşi apt de muncă şi fără un loc de muncă sau alte surse de venit, nu a depus diligenţa rezonabilă necesară pentru a-şi găsi un loc de muncă sau care a refuzat, în mod nejustificat, un loc de muncă propus sau o altă activitate aducătoare de venit; a acumulat datorii noi, prin cheltuieli voluptuare în timp ce ştia sau ar fi trebuit să ştie că este în stare de insolvenţă; a determinat sau a înlesnit ajungerea în stare de insolvenţă, cu intenţie sau din culpă gravă; i-a fost închisă, din motive ce îi sunt imputabile, o procedură de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor, o procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active sau o procedura simplificata de insolventa cu mai puţin de 7 ani anterior formulării unei noi cereri de deschidere a procedurii insolvenţei.

Senatul a adoptat proiectul în decembrie anul trecut, iar Camera Deputaţilor este decizională. Proiectul de lege va merge la promulgare.

Alte stiri din Politic

Ultima oră