Lege pentru înfiinţarea unei autorităţi civile de interceptare a comunicaţiilor

04 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Lege pentru înfiinţarea unei autorităţi civile de interceptare a comunicaţiilor

Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență care stabileşte modul în care se fac interceptările, dar Tăriceanu spune că aceasta vine în contradicție cu o prevedere constituțională conform căreia în domeniul legiferării asupra drepturilor și libertăților individuale Executivul nu poate să opereze cu ordonanțe de urgență.

El aminteşte că asociațiile magistraților din România au elaborat, recent, un Memorandum privind justiția, în care sunt sintetizate o serie de probleme ridicate de judecători și procurori, dar și de cetățenii de rând.

Printre cererile exprimate în Memorandumul magistraților se numără şi crearea prin lege a unei Autorități civile de interceptare, care să permită respectarea deplină a standardelor CEDO în privința garanțiilor tehnice și legale

Ca urmare, Tăriceanu a preluat această cerere şi a iniţiat un proiect de lege. El spune că această Autoritate Națională este gândită să funcționeze independent față de alte organe ale statului.

"Sigur că pot face apel la această Autoritate, în primul rând procuratura, dar și toate celelalte instituții, care conform legii au dreptul să folosească interceptări ale comunicațiilor, ale telefoanelor și în același timp această Autoritate va funcționa sub controlul unui Consiliu de supraveghere. Deci, această Autoritate va fi abilitată să facă numai operațiunea strict tehnică, în privința legalității acțiunilor pe care le va întreprinde sigur că există în primul rând mandatul emis de judecători dar și cui trebuie făcută o verificare", a explicat Tăriceanu.

El a mai spus că autoritatea nu va fi în subordinea Parlamentului, ci a unui un corp independent, Consiliul de supraveghere, în componența căruia să intre și judecători, care să verifice legalitatea mandatelor sau operațiunilor de interceptare.

"Autoritatea este sprijinită în activitatea sa și de un Consiliu consultativ. Iar în privința Comisiei de supraveghere, ca să vă dau componența ei exactă, propunerea conține următoarea formulă: trei judecători desemnați de Înalta Curte de Casație și Justiție, trei reprezentanți ai asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor, un reprezentant desemnat de Avocatul Poporului și doi membri ai Parlamentului, unul desemnat de Senat și unul de Cameră", a mai spus Tăriceanu.

Alte stiri din Politic

Ultima oră