Legea privind pensiile speciale pentru diplomaţi, promulgată

21 Iul 2015
Legea privind pensiile speciale pentru diplomaţi, promulgată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi mai multe legi, printre care şi cea privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României.

Actul normativ prevede că membrii corpului diplomatic și consular al României cu o vechime de cel puțin 15 ani în MAE și personalul încadrat pe funcții de execuție se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție deținută în administrația centrală, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate în administrația centrală a MAE, înainte de data pensionării.

Vor beneficia de pensie de serviciu şi cei cu o vechime de 12 — 15 ani, dar cuantumul pensiei va fi micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în MAE. Dacă la data pensionării diplomaţii au o altă ocupaţie, dar îndeplinesc condițiile de vechime în MAE, membrii corpului diplomatic și consular al României se pot pensiona și beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu. În acest caz pensia se stabilește în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție avută la data încetării activității în administrația centrală a MAE, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute la data încetării activității.

Celelalte legi promulgate de şeful statului sunt: Legea pentru completarea Legii nr. 8/ 1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe; Legea pentru modificarea art. 20 din Legea audiovizualului nr. 504/2002; Legea privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz; Legea privind Fondul de Garantare a Asiguraților; Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 7/ 2006 privind statutul funcționarului public parlamentar şi Legea pentru ratificarea Convenției privind munca în domeniul maritim (MLC 2006), adoptată la 23 februarie 2006 la Geneva, la cea de-a 94-a sesiune a Organizației Internaționale a Muncii, precum și a Amendamentelor din 2014 la Convenția privind munca în domeniul maritim (MLC 2006), aprobate în cadrul celei de-a 103-a sesiuni a Organizației Internaționale a Muncii la Geneva, la 11 iunie 2014.

Citeşte mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră