Iohannis: Pentru o țară ca afară avem nevoie de universități ca afară

02 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis: Pentru o țară ca afară avem nevoie de universități ca afară

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis  luni studenţilor şi profesorilor din centrul universitar Constanţa că România are nevoie de universități la nivel occidental, care să promoveze adevărul, gândirea critică și moralitatea în toate activitățile lor. 

"De foarte multe ori auzim sintagma «vrem o țară ca afară». Se poate! Dar, pentru a avea «o țară ca afară» avem nevoie în primul rând de universități ca afară. Universități care promovează adevărul, gândirea critică și moralitatea în toate activitățile lor. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universitățile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate pe care încă le regăsim în spațiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învățământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulți tineri merg la facultate. România este, de fapt, și regretabil, pe ultimul loc din Uniunea Europeană din punctul de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea țării noastre și, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor", a spus şeful statului la deschiderea noului an universitar.

Iohannis a amintit că, ani de-a rândul, credibilitate universităţilor a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat, punând sub semnul întrebării credibilitatea diplomelor şi în dezavantaj pe tinerii merituoşi. 

"Din nefericire, chiar și astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluție permanentă pentru acreditarea școlilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenților noștri pe plan internațional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-și finaliza studiile cu succes.
Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorința de a proteja reputația personală a unui număr de indivizi care și-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiți.   Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest", a susţinut Iohannis.

El a punctat însă că există deja eforturi vizibile ale universităților pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la inițiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituție.

Alte stiri din Politic

Ultima oră