Iohannis consultă STRADA în numirea viitorului PREMIER: "V-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre"

05 Noi 2015
Iohannis consultă STRADA în numirea viitorului PREMIER:
UPDATE 12:09 - Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Iohannis a mai anunțat că, pe lângă discuțiile cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, va avea consultări și cu societatea civilă.
 
"Am urmărit aseară cu mare atenție manifestațiile de stradă. Sunt foarte mulțumit, au fost manifestații fără violență, fără exagerări și am un mesaj foarte important pentru toți cei care au fost și aseară și alaltăieri în stradă: v-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.
 
El a anunțat că, în continuarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, va consulta societatea civilă și "strada".
 
"Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice pe care le-am planificat pentru astăzi și pentru mâine să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada. Este important pentru mine și doresc să le cunosc părerile și opțiunile", a mai spus Klaus Iohannis.
................................

Președintele României, Klaus Iohannis, va face, de la ora 11:30, declarații de presă la Palatul Cotroceni, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administrației Prezidențiale. Șeful statului va vorbi despre manifestațiile de amploare din aproape toată țara, unde mii de oameni au protestat împotriva politicienilor și au scandat în memoria victimelor incendiului devastator din clubul Colectiv. În plus, potrivit unor surse oficiale, Iohannis ar putea anunța numele premierului interimar.
 
Ieri, președintele Iohannis a trimis o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. Fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.
 
Programul consultărilor

Joi, 5 noiembrie 2015:
 
• Ora 15.00 - Partidul Social Democrat (PSD); 
• Ora 17.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
• Ora 18.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 19.00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
 
Vineri, 6 noiembrie 2015:
 
• Ora 11.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.30 - Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).
 
Constituţia României prevede, la articolul 103, alineatul (1), că pentru învestitura unui guvern ''Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament''.

Ieri, Victor Ponta și-a depus mandatul din funcția de premier și pe cel al Guvernului.

"Până la momentul formării unui nou guvern, în urma discuției între președinte și partidele parlamentare, ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și, imediat ce noul guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o", a spus Ponta.
 
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră