UPDATE. Faimoasa Ordonanţă 13 începe să devină istorie. Ce au decis senatorii

20 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Faimoasa Ordonanţă 13 începe să devină istorie. Ce au decis senatorii

Senatorii juriști au aprobat luni respingerea OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale şi abrogată de guvern prin OUG 14/2017. Ei au aprobat în unanimitate amendamentul susținut de senatorul USR George Dircă, prin care titlul actului normativ a fost modificat, devenind  Lege pentru respingerea OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Aamendamentul a fost propus de  Ministerul Justiției  săptămâna trecută, în şedinţa Comisiei pentru constituționalitate a Senatului și asumat de senatorul USR, relatează agerpres.ro.

Comisia juridică a respins însă, prin votul majorității, amendamentul lui George Dircă care viza modificarea articolului unic al proiectului de lege în articolul 1, având următorul cuprins: "se respinge OUG 13/2017 (...), care a fost abrogată de OUG 14/2017".

"Este redundant să spunem că OUG 13 a fost abrogată, e ca și cum nu ar fi de notorietate că OUG 14 a fost publicată în Monitorul Oficial", a explicat social-democratul Șerban Nicolae (foto), președintele comisiei.

El a formulat, în numele grupului PSD, un amendament care modifică articolul unic în sensul că "se respinge OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală". Amendamentul propus de Șerban Nicolae a fost aprobat cu șapte voturi 'pentru' și patru abțineri.

Proiectul de respingere a OUG 13/2017 va fi supus luni după-amiază votului plenului Senatului, care este prima cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni la prânz că ordinea de zi a plenului a fost suplimentată cu proiectul de respingere a OUG 13/2017.

 "Principalul punct care cred că este de interes public major a fost legat de propunerea care a fost făcută pentru a suplimenta ordinea de zi (a plenului Senatului — n.r.) de astăzi, având în vedere că s-a redactat raportul de către Comisia juridică, cu proiectul de lege de respingere a OUG 13. Așadar, cei care aveau anumite griji că, după abrogare, ordonanța mai mișcă încă, astăzi o omorâm complet, ca să fie așa ... foarte clar, pe înțelesul tuturor. Cu toate că era moartă, unii cred că acest lucru e necesar. Prin urmare, ordinea de zi a fost modificată și în plen veți asista la adoptarea proiectului de lege de respingere a OUG", a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței conducerii Senatului.

Alte stiri din Politic

Ultima oră