Elena Udrea: Dau în judecată România, la CEDO ... Știam că voi ajunge la închisoare

11 Mai 2015
Elena Udrea: Dau în judecată România, la CEDO ... Știam că voi ajunge la închisoare
Elena Udrea a vorbit, duminică seară, într-o intervenție telefonică la B1TV, despre condițiile pe care le-a avut în arest preventiv și a dezvăluit că știa că va ajunge în închisoare. Fostul deputat a anunțat că va da în judecată România, la CEDO, pentru codițiile din închisoare.

"Dau statul în judecată din cauza condițiilor din penitenciare. Arestul preventiv este un instrument pentru a teroriza oamenii și de a-i demoraliza. Este un instrument de a determina oameni să recunoască lucruri pe care nu le-au facut sau lucruri despre oameni care sunt ținte, informații de care procurorii au nevoie. Condițiile de acolo sunt inumane, dormi cu gandacii în pat. În 9 metri pătrati nu ai loc decât să stai întins în pat sau aplecat. Mergi la toaleta în același spațiu în care mănânci. Oamenii care ies de acolo sunt afectati pe viata. Te imbolnavesti", a spus Udrea.

Vorbind despre condițiile din arest, fostul ministru adăugat: "Este o realitate faptul că arestul, fie el preventiv, fie în penitenciar, te schimbă foarte mult psihologic și din cauza lipsei condițiilor minime, mai ales pentru femei". Ea a adăugat că "erau foarte multe femei care suportau aceleași condiții inumane pe care le-am suporat și eu. Eu, fiind o persoană publică, a fost impactul foarte mare, că nu am putut să fac nimic. Ceea ce se întâmplă într-un arest preventiv, în arestul Capitalei, mai puțin în penitenciar, este grav. Că nu am putut să mă coafez nu e o dramă, dar că nu am putut să fac mișcare, te afectează psihic. Foarte mulți pleacă bolnavi de acolo".

"Un lucru este sigur. Eu nu am apărut în acest context până în 2 februarie, la 3 zile după eu am depus un denunț. Oamenii trebuie să știe că în dosarul Gala Bute, până în 2 februarie, eu nu am fost acuzată de nimic. Tot ce s-a întâmplat în această campanie pentru alegerile prezidențiale a fost gândit împotriva mea. Eu eram la momentul arestării un simplu deputat. Toată lumea știe că eram în proximitatea puterii timp de 10 ani. Evident că în această poziție, cunosc foarte mult lucruri. De fapt mulți cunosc foarte multe lucruri, dar nu mulți au curajul de a le spune. După ce am spus eu niște lucruri eu am fost arestată, eu am fost arestată și foarte mulți au spus atunci: "foarte bine, Udrea la pușcărie", a declatat Udrea.

Fostul candidat la prezidențiale a mai spus că atunci când a dezvălui ceea ce știa, s-a ales cu o arestare.

"Eu am spus lucrurile când am fost în libertatea. Consecința a fost arestarea mea. Pentru Elena Udrea nu mai contează că sunt în arest preventiv sau la pușcărie. Mi s-au pus cătușele. Nu știu dacă jumătate din lucrurile pe care le spus, aș putea să scriu o carte. Nu sunt un om iresponsabil, nu îmi propun să le spun. Sunt lucruri care trebuie să rămână secrete. De aceea mi-am cerut iertare celor pe care i-am sfidat, pentru că eu credeam că este suficient să fii un ministru foarte bun și nu țineam cont de faptul că este o situație foarte grea și nu mulți își permit să aibă o viață comodă", a mai spus aceasta.

Elena Udrea a explicat și gestul făcut de două ori, înainte de arestare, acela de a duce degetul la nas. "Este un gest privat. Era pentru o persoană foarte dragă mie, care însemna că sunt bine. Am primit un mesaj în timp ce eram acolo, iar gestul însemna că l-am citit, nu pot răspunde, dar sunt bine. Era un gest pe care îl practica, ca să știe că sunt bine", a spus Elena Udrea, despre gestul său, care a fost mai degrabă considerat "mafiot", decât unul de liniște și siguranță, în mass-media. (M.M.)

Alte stiri din Politic

Ultima oră