Parlamentarii modifică legea şi slăbesc laţul ANI

13 Mai 2015
Parlamentarii modifică legea şi slăbesc laţul ANI
Camera Deputaţilor a adoptat tacit două proiecte de lege ce modifică legea de funcționare a Agenției Naționale de Integritate astfel încât, după verdictul final, aleșii acuzați de incompatibilitate sau conflict de interese să poată candida la funcții eligibile, cu excepția celei ce a generat incompatibilitatea sau conflictul de interese.

Iniţiatorii celor două proiecte – parlamentari ai PSD, PC, UDMR și minorități - au vrut să pună capăt interpretărilor privind interdicțiile din articolul 25 al Legii 176/2010 și să-și asigure viitorul. În expunerea de motive, ei arată că, în prezent, legea ANI interzice persoanelor aflate în conflict de interese sau în incompatibilitate de a ocupa "aceeaşi funcţie". Curtea Constituţională a precizat că această formulare este susceptibilă de două interpretări, fie "aceeaşi funcţie” înseamnă "orice funcţie", fie înseamnă "orice altă funcţie de natura celei care a generat starea de incompatibilitate".

Este vorba despre prevederea ce stabilește că, dacă persoana găsită incompatibilă sau în conflict de interese ”a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, interpretată ca fiind o interdicție pentru toate funcțiile eligibile, nu doar pentru cea care a generat-o. Inițiatorii invocă şi o sentință recentă referitoare la articolul 25, arătând că „tribunalul a învederat că dispoziția declarată neclară și imprecisă (…) prevede o interdicție de eligibilitate”, ceea ce ar impune o interpretare în favoarea celui căruia i s-a impus interdicția. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.  

ANI consideră că "adoptarea acestor proiecte de lege ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfasurata de inspectorii de integritate, eliminând complet caracterul disuasiv al sancţiunilor aplicate, precum şi obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

Conform  ANI, cele două propuneri legislative urmăresc diminuarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în aşa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcţie aleasă ori numită.

Mai mult, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice în condiţiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.

Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilor în exercitarea calităţii de ales local (un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului, mai susţine ANI.

"A fost o eroare. Senatul este primă Cameră sesizată cu aceste proiecte. S-a constat în Biroul Permanent că Senatul trebuie să fie prima Cameră sesizată în legătură cu acest proiecte şi atunci au fost trimise la Senat, iar apoi, vor veni la Cameră în calitate de cameră decizională", a explicat, după şedinţa Biroului Permanent, secretarul Camerei, deputatul Niculae Mircovici.

Alte stiri din Politic

Ultima oră